CEC: Nicio clădire din circumscripția Hîncești, unde vor fi organizate alegeri parlamentare noi, nu este accesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale
Full Article 2 minutes read

CEC: Nicio clădire din circumscripția Hîncești, unde vor fi organizate alegeri parlamentare noi, nu este accesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale

Din cele 68 de clădiri publice în care au fost organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare din circumscripția Hâncești – niciuna nu este accesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale. Este concluzia unui audit realizat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, se arată într-un comunicat publicat marți, 4 februarie.

Astfel, 68 de clădiri publice în care au fost organizate secții de votare 62 sunt inaccesibile, 6 – parțial accesibile și niciuna accesibilă.

Prin urmare, experții și monitorii Alianței INFONET, care au realizat auditul, vor reveni la Hîncești în ziua alegerilor parlamentare noi pentru a reevalua accesibilitatea în instituțiile publice în care are loc scrutinul, dar și pentru a vedea dacă administrația publică locală din CEU nr.38 Hîncești a reușit să  îmbunătățească accesibilitatea în localitățile lor conform recomandărilor făcute de experți.

Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale a subliniat importanța respectării cadrului legal în asigurarea unui scrutin transparent, dar  și „accesibilitatea secțiilor de votare ca o condiție obligatorie pentru exercitarea în mod egal a dreptului la vot a tuturor alegătorilor”.

Tot astăzi, în contextul bunei organizări a alegerilor parlamentare noi, Comisia Electorală Centrală a informat reprezentanții autorităților locale despre gestionarea listelor electorale, desemnarea candidaților pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, dotarea tehnică și logistică electorală precum și alte aspecte ce țin de desfășurarea alegerilor.

Evaluarea accesibilității secțiilor de votare este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: