Shutterstock.com

CEC propune implementarea parțială a votului prin corespondență și la alegerile parlamentare din 2025

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune implementarea parțială a votului prin corespondență și la alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova din 2025, iar eventual să fie extinsă și lista țărilor în care poate fi aplicată această metodă de vot. Despre acest lucru se menționează într-un raport aprobat în data de 17 ianuarie.

Comisia Electorală Centrală a aprobat Raportul privind implementarea parțială a votului prin corespondență, introdusă ca metodă alternativă de vot pentru referendumul constituțional și alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit documentului, CEC consideră că ar trebui păstrată această metodă de vot pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, în scopul facilitării participării la alegeri. Autoritatea electorală mai consideră că este „oportună” continuarea acțiunii Legii nr. 109/2024 prin extinderea termenului de aplicare parțială pentru alegerile parlamentare, eventual cu extinderea listei țărilor unde poate fi aplicat votul prin corespondență.

Suplimentar, subliniem recomandarea Comisiei de la Veneția în Opinia sa adoptată la 21-22 iunie 2024 (pct. 28), în care se menționează: stabilirea votului prin corespondență ca metodă permanentă după alegerile parlamentare din 2025, pentru a fi asigurată respectarea principiilor stabilității și securității juridice. Respectiv, modificarea Codului electoral va avea loc după scrutinul din anul curent”, se arată în raport.

Amintim că votul prin corespondență a fost testat la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE și alegerile prezidențiale din 2024, pe teritoriul a șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Circa 1 800 de persoane au ales această metodă de vot.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: