Cehia a început vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului
Full Article 3 minutes read

Cehia a început vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului

În Cehia a început vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid. Mii de oameni au primit mesaje prin care sunt anunțați că sunt în lista de așteptare. Autoritățile își propun să administreze peste 1 mln de doze până la sfârșitul anului curent, informează Radio Prague International.

Luni, aproape 8 mii de cehi au primit sms-uri prin care sunt informați că sunt eligibili pentru cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid. Este vorba despre persoanele care au fost inoculate împotriva coronavirusului acum opt luni.

Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtěch, a precizat că vor fi imunizate, în primul rând, categoriile de risc ale populației – vârstnicii din aziluri și rudele lucrătorilor medicali. Oamenii se pot înregistra online pentru cea de-a treia doză de vaccin sau pot veni direct la centrele de vaccinare.

Guvernul ceh a decis că o perioadă de opt luni între cea de-a doua și cea de-a treia doză este potrivită. Experții din Uniunea Europeană încă nu au ajuns la o concluzie certă dacă o a treia doză de vaccin, administrată peste 6 luni de la cea de-a doua, are un efect semnificativ pentru imunitatea adulților. Ministrul ceh al Sănătății a precizat că Cehia se va conforma deciziei UE.

„Noi am creat această strategie pe baza datelor disponibile în Israel. Însă dacă Agenția Europeană a Medicamentului va stabili un interval de 6 luni între doza a doua și a treia, vom reduce termenul la șase luni”, a declarat oficialul.

Circa 40 de mii de cehi vor fi anunțați prin sms, până la sfârșitul lunii septembrie, despre necesitatea inoculării celei de-a treia doze. Numărul pacienților vaccinați cu trei doze în Cehia ar urma să ajungă la 1 mln până la sfârșitul anului curent.

Persoanelor cu imunitatea slabă sau care se pregătesc de un transplant de organe, li s-a recomandat administrarea celei de-a treia doze chiar mai devreme de 8 luni. Pe de altă parte, persoanele imunizate cu două doze, care au fost testate pozitiv cu Covid, nu mai trebuie să primească a treia doză.

Până în prezent în această țară au fost vaccinate cu schema completă circa 5,9 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populația sa de 10,7 milioane de locuitori.

Italia a început de asemenea luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: