gov.md

Cehia va deschide oficiul unui atașat militar în Moldova. Fiala: „Ne aprofundăm cooperarea în domeniul apărării”

Cehia va deschide în Moldova oficiul unui atașat militar. Sediul urmează a fi inaugurat în luna august, curent, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala. Oficialul susține că astfel va fi facilitat schimbul de informații în domeniul securității și apărării între cele două țări.

„Companiile Cehiei sunt bine echipate pentru a ajuta Moldova să își echipeze forțele apărării. Cunoaștem că Republica Moldova acum este pe cale de a moderniza domeniul apărări, securității. Cunoaștem că urmează a fi instalat un radar pentru siguranța aeriana a Moldovei, iar în august chiar vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei în Republica Moldova, pentru a putea aprofunda în continuare cooperarea bilaterală și în domeniul apărării. Acest lucru va face mai simplu și schimbul de informații în acest domeniu”, a declarat premierul ceh de la Chișinău.

Petr Fiala a declarat, în cadrul conferinței susținute în comun cu premierul Dorin Recean, că Cehia susține parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul oferit de NATO țării noastre, precum și eforturile Moldovei de a-și consolida capacitățile de apărare. „Relațiile dintre Republica Moldova și Cehă devin tot mai puternice” – a spus el, menționând că își dorește o mai bună cooperare între cele două țări în domenii cheie cum ar fi economie, securitate, energie, infrastructură, agricultură sau transport.

La rândul său, prim-ministrul Recean a mulțumit Cehiei pentru tot suportul oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor, inclusiv pe calea aderării la UE. „Cehia mereu a susținut Moldova. Vă mulțumesc că suntem împreună și că sunteți alături de noi”, a declarat Recean.

În ultimii ani, Cehia a susținut mai mult de 50 de proiecte, implementate în Moldova în diferite domenii, în valoare totală de peste 14 milioane euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: