Коммерсантъ/Александр Миридонов

„Cel mai complicat an din viața mea”. Stoianoglo, despre lecțiile învățate în anul 2020

Anul 2020 va rămâne în amintirea multora drept unul dintre cei mai dificili. Și dacă pentru mulți dintre noi greutățile cu care ne-am confruntat au legătură cu pandemia de coronavirus și restricțiile impuse, pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost și primul an în fruntea unei instituții pe care, la sfârșitul lui 2019, a promis că o va schimba. În exclusivitate pentru NM, Stoianoglo a făcut o listă cu lecțiile pe care le-a învățat Procuratura Generală și el însuși în anul care trece și cum au reușit procurorii să țină piept criticilor politicienilor, societății civile și, uneori, presiunilor venite din partea presei. 

A fost cred că cel mai complicat an din viața mea, dar probabil că și pentru Procuratură. Niciodată până acum, Procuratura și eu personal nu am fost supuși unor asemenea presiuni publice, politice și mediatice. Și asta pentru că instituția a început să ocupe un rol important în procesele sociale, care implică intervenția noastră profesională, bazată doar pe lege.
Evident că nu putem fi pe placul tuturor, mai ales atunci când acțiunile noastre ating și deranjează interesele celor care, până nu demult, au fost intangibili.
De aceea, cred că principala lecție pe care trebuie să o învățăm constă în următoarele: fă-ți datoria cinstit și profesionist, astfel încât să fii cu sufletul și conștiința împăcată. Vă asigur că anume așa am procedat întregul an.

Lecțiile anului 2020 pentru Procuratură

Lecția nr.1 – Suntem pe cont propriu și nu putem miza decât pe propriile forțe și resurse – am înțeles-o poate prea târziu, dar important e că am înțeles-o la timp. În eforturile noastre ne-am ciocnit cu interese ascunse, promisiuni populiste, duble standarde, atitudine superficială și părtinitoare – mari semne de întrebare față de sinceritatea unor parteneri de dezvoltare și colegi de breaslă în lupta anticorupție și contra reminiscențelor statului capturat.

Lecția nr.2 – În Republica Moldova toți, dar mai ales politicul, are nevoie de o Procuratură independentă, care ar fi dependentă doar de ei. E de la sine înțeles că suntem incomozi pentru că nimeni nu mai poate dicta, impune sau controla procesele administrative și cele procesual penale pe care le luăm pe interior. Înțelegem, e deranjant și unii nu se pot împăca cu ideea, dar altă cale pentru construcția statului de drept nu există.

Lecția nr.3 – Autonomia și independența date procuraturilor specializate, în lipsa unui mecanism de control eficient al activității acestora s-a realizat prematur și iresponsabil, fapt soldat cu multiple și grave încălcări ale drepturilor și libertăților omului, cu impact negativ și pe termen lung, atât asupra cetățenilor, cât și asupra sistemului Procuraturii.

Lecția nr.4 – o comunicare constructivă și legală cu sistemul judecătoresc și organele de urmărire penală este vitală pentru că se realizează o activitate comună, iar rezultatele sunt interdependente. Aceleași cerințe și sugestii ar fi valabile pentru mecanismul de colaborare a puterilor în stat.

Despre lecțiile pe care le-au învățat în 2020 politicienii, funcționarii publici, oamenii de afaceri, activiștii pentru drepturile omului și medicii, citiți în materialul 20 монологов о 2020. Чему научил этот год. От первого лица.

În curând, va fi publicată și traducerea în limba română a materialului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu / Facebook

Grosu salută apelul veteranilor la unitate și vigilență, înainte de alegeri: „Ei știu care este cel mai mare pericol pentru Moldova”

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a salutat apelul public lansat de veteranii războiului de pe Nistru, care cer autorităților să ia măsuri pentru contracararea influenței Kremlinului și apărarea suveranității Republicii Moldova. Într-o postare pe rețelele de socializare, oficialul anunță că a primit „cu multă responsabilitate” declarația semnată de veterani, prin care își reconfirmă sprijinul pentru statalitate, integritate teritorială și parcursul european al țării.

„Veteranii noștri știu cel mai bine care este cel mai mare pericol pentru independența și libertatea Republicii Moldova, dar și ce înseamnă să-ți aperi țara. Ei au simțit pe propria piele ce înseamnă un război, cum este să-ți pierzi camarazii și cât valorează integritatea teritorială a statului nostru. Tocmai de aceea, vocea lor contează enorm”, a scris Grosu pe rețele.

Liderul PAS și președintele Legislativului a reafirmat, în acest context, angajamentul guvernării de a lupta împotriva propagandei ruse și a influenței politicienilor pro-Kremlin. Potrivit lui Grosu, „Moldova este pe calea cea dreaptă – spre libertate, democrație și integrare europeană”.

„Împreună cu acești oameni curajoși, vom face tot ce ne stă în putință pentru a păstra pacea acasă. Vom continua să demontăm propaganda rusă, să denunțăm acordurile învechite care ne țin ancorați în trecut și să ne opunem ferm politicienilor pro-Kremlin care încearcă să ne abată de la drumul ales de cetățeni”, a conchis Grosu.

Precizăm că veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992 au acuzat Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un „război hibrid periculos” împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, aceștia au cerut retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova. La sfârșitul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: