Cele 325 de mii de lei din fundraising-ul cu clătite pentru ALDE le va aduce bătăi de cap? CEC: „Sper că s-au respectat procedurile legale”
Full Article 3 minutes read

Cele 325 de mii de lei din fundraising-ul cu clătite pentru ALDE le va aduce bătăi de cap? CEC: „Sper că s-au respectat procedurile legale”

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) ar putea fi sancționată dacă nu va declara banii adunați în urma colectării de fonduri pentru susținerea activității partidului, organizată recent. Precizarea a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postică în cadrul ediției din 12 septembrie a emisiunii „Rezoomat”, de la Realitatea, după ce în weekend, secretarul general al formațiunii Adrian Culai a organizat o acțiune de promovare și chiar a pregătit clătite. Postică a evitat să spună direct dacă colectările de fonduri politice sunt legale, precizând doar că asemenea precedente au mai avut loc în Moldova, însă atunci sumele adunate erau „mici” în comparație cu cele 352 000 de lei obținute în urma fundrasing-ului ALDE.

Vicepreședintele CEC a fost întrebat dacă organizarea de către partide politice a fundraising-urilor, „prin vânzare de clătite”, este legală. De menționat că în cadrul colectării de fonduri a ALDE a fost gătite clătite de către conducerea partidului.

Eu o să evit să mă pronunț pe o speță exactă. Doar ce vreau să menționez că regulile de finanțare a partidelor politice spun foarte exact că toate resursele financiare trebuie să fie înregistrate, în modul stabilit de lege. Și în cazul în care noi v-om observa că nu s-au înregistrat în modul stabilit de lege, atunci s-ar putea să aplicăm sancțiuni”, a spus reprezentantul CEC.

Întrebat, din nou, dacă colectările de fonduri, organizate de partide, sunt legale, Postică a spus: „Noi am mai întâlnit în istoria politică a Republicii Moldova astfel de cazuri, doar că atunci sumele colectate erau destul de mici. Deci, când se vindeau cadouri simbolice, insigne cu simbolica partidului. Banal, deci tu investești câțiva lei în producerea acestor insigne. Spre expemplu, 3 lei, o vinzi cu 5 lei și tu ai un beneficiu de doi lei. Dar cu sumele care au fost vehiculate în presă sunt destul de mari, din punctul meu personal de vedere, vreau să repet acest lucru. Sunt destul de mari și eu sper că partidul care a colectat fonduri, în modul care l-ați descris dvs., a respectat toate procedurile de rigoare”.

Pavel Postică a precizat că nu va oferi mai multe detalii la subiect întrucât ar putea fi recuzat din cadrul CEC. „Nu vreau să deschid mai multe paranteze pentru că aș putea sau am putea să ne trezim cu o sesizare la acest subiect și în cazul în care o să mă antipronunț aș putea fi recuzat”, a precizat el.

***

Precizăm că, săptămâna trecută, conducerea ALDE a organizat o colectare de bani pentru suținerea activității propriului partid. Potrivit ALDE, la eveniment au fost colectate 352 000 lei, bani care ar urma să fie investiți în dezvoltarea „proiectelor de interes public”. În cadrul evenimentului, președinta ALDE Arina Spătaru și secretarul general al formațiunii Adrian Culai au gătit clătite, pe care le-au servit participanților.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: