Centrala Zaporojie, atacată cu drone. AIEA avertizează: „Riscul unui accident nuclear major crește”
Full Article 2 minutes read

Centrala Zaporojie, atacată cu drone. AIEA avertizează: „Riscul unui accident nuclear major crește”

Centrala Zaporojie – cea mai mare din Europa – a fost atacată, din nou, cu drone. În timp ce Rusia acuză Ucraina de bombardament, iar Kievul, Moscova – de simulație, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AEIA) avertizează că atacurile „nesăbuite” cresc riscurile unui accident nuclear „major”.

Corporația de energie atomică a Rusiei, Rosatom, a acuzat armata ucraineană că a lansat cel puțin trei atacuri împotriva centralei nucleare Zaporojie. Potrivit sursei, în urma atacului, cel puțin trei angajați ai centralei au fost răniți. Rosatom precizează că nivelurile de radiații la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase. Ucraina a negat acuzațiile, punând incidentul pe seama trupelor ruse. Kievul a numit loviturile cu dronă o „simulație”.

Între timp, șeful AEIA, Rafael Grossi, a mai menționat că incidentul reprezintă o „escaladare gravă a amenințărilor la adresa siguranței nucleare” la centrala Zaporojie.

„Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major și trebuie oprite imediat”, a spus el, potrivit DW.

Amintim că Centrala Zaporojie din Ucraina a fost capturată de forțele ruse, la scurt timp după începerea războiului, în februarie 2022. De atunci, centrala este ocupată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: