Centrale electrice fotovoltaice la Negureni și Rădeni: proiecte supuse consultărilor publice (DOC)

Ministerul Energiei a supus consultărilor publice două proiecte ce vizează instalarea a două centrale electrice fotovoltaice: una cu o capacitate de 50 MW în comuna Rădeni, raionul Strășeni, și alta de 40 MW – în extravilanul comunei Negureni, raionul Telenești. Aceste investiții, finanțate integral de două companii, urmăresc crearea locurilor de muncă și reducerea importului de resurse energetice – au comunicat reprezentanții Ministerului Energiei. Termenul limită pentru propuneri este 15 ianuarie 2025.

Centrală electrică fotovoltaică în comuna Rădeni

Ministerul Energiei a supus consultărilor publice un proiect „cu privire la autorizarea instalării unei centrale electrice fotovoltaice în localitatea Rădeni, raionul Strășeni”.

Potrivit documentului, centrala va avea o putere electrică instalată de 50 MW și va fi gestionată de către „GS BLUE ELECTRIC”.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Energiei.

„Republica Moldova nu dispune de resurse energetice tradiționale, cum ar fi gazele naturale, cărbunele și petrolul, este un importator net de energie și încă nu a exploatat pe deplin potențialul surselor sale de energie regenerabilă (SER), nefiind capabilă să asigure integral cu resurse energetice nici cererea de energie primară de pe malul drept al râului Nistrului. (…) Respectiv, la data de 12 noiembrie 2024 solicitantul SRL „GS Blue Electric” a prezentat cererea cu privire la autorizarea instalării centralei electrice fotovoltaice cu puterea 50 MW în comuna Rădeni, raionul Strășeni, cu anexarea documentației de autorizare ce justifică intenția de a construi centrala electrică”, se arată în proiect.

Se menționează că implementarea actului nu va necesita alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat, deoarece toate costurile de construcție ale centralei electrice, racordarea la rețelele electrice publice, precum și alte costuri aferente, urmează a fi suportate de solicitant.

„Prin autorizarea instalării centralelor electrice noi sau a majorării capacității centralelor electrice existente se urmărește crearea locurilor de muncă și reducerea importului de resurse energetice. (…) Proiectul are scop de a promova tehnologii de producere a energiei electrice, prietenoase mediului, fără a afecta calitatea solului unde urmează a fi amplasate centralele electrice”, se mai arată în documentul Ministerului Energiei.

Potrivit Ministerului, implementarea prevederilor prezentului act va fi efectuată de către solicitantul SRL „GS Blue Electric” într-o perioadă de 60 de luni de la data aprobării.

Termenul de prezentare a propunerilor în cazul proiectului este 15 ianuarie 2025.

Centrală electrică fotovoltaică în extravilanul comunei Negureni

Ministerul Energiei a supus consultărilor publice și un proiect „cu privire la autorizarea instalării unei centrale electrice fotovoltaice în extravilanul comunei Negureni, raionul Telenești”.

Potrivit documentului, centrala va avea o putere electrică instalată de 40 MW și va fi gestionată de către „Revenco Logistic”. Controlul asupra executării hotărârii va fi în sarcina Ministerului Energiei, care a elaborat proiectul.

Se menționează că solicitantul SRL „Revenco Logistic” a prezentat cererea cu privire la autorizarea instalării centralei pe 12 noiembrie 2024.

„Implementarea actului normativ propus nu va necesita alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat, deoarece toate costurile de construcție ale centralei electrice, racordarea la rețelele electrice publice, precum și alte costuri aferente, urmează a fi suportate de solicitant”, se arată în textul proiectului.

Potrivit documentului, implementarea prevederilor actului normativ va fi efectuată de către solicitantul SRL „Revenco Logistic” într-o perioadă de 60 de luni de la data adoptării.

Termenul de prezentare a propunerilor în cazul proiectului este 15 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: