„Centrul și sudul Moldovei au rămas fără energie electrică”. Precizările Ministerului Energiei 
Full Article 2 minutes read

„Centrul și sudul Moldovei au rămas fără energie electrică”. Precizările Ministerului Energiei 

Ministerul Energiei a anunțat pe 30 mai că centrul și sudul Republicii Moldova sunt fără energie electrică. Potrivit instituției, din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți – CHE Dnestrovsk a fost deconectată. 

Ministerul a precizat că în dimineața zilei de 30 mai s-a deconectat avariat, urmare a lucrărilor efectuate, linia de înaltă tensiune de 400 kV Isaccea – Vulcănești. „Linia va fi reconectată până la sfârșitul zilei”, a precizat instituția.

Reprezentanții Ministerului au mai spus că „tot astăzi, din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți – CHE Dnestrovsk a fost deconectată”.

Linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică. În prezent, specialiștii Moldelectrica lucrează la reconectarea treptată a sistemului, proces care va dura până la două ore”, au comunicat reprezentanții Ministerului Energiei.

Cu puțin timp în urmă, autoritățile municipiului Chișinău anunțat că din cauza unei pene de curent din partea furnizorului de energie electrică, câteva substații de tracțiune sunt deconectate. Astfel este afectată circulația troleibuzelor, iar mai multe rute de troleibuz staționează.

UPDATE: Reprezentanții Moldelectrica au declarat că „astăzi la ora 11:03 s-a deconectat avariat una din liniile electrice de importanță sistemică, fără a provoca deconectarea consumatorilor”.

La ora 13:28 s-a deconectat o linie de importanță sistemică în partea de vest a Ucrainei, ceea ce a provocat căderea frecvenței în sistemul electroenergetic al blocului Ucraina – Moldova, provocând funcționarea automaticii de restabilire a frecvenței prin deconectarea sarcinilor electrice in rețeaua națională. La ora 14:30 toate liniile de transport din Republica Moldova au fost reconectate”, a precizat instituția.

Aceasta a mai declarat că dispeceratul Moldelectrica în comun cu dispecerii Premier Energy Distribution și S.A. RED-Nord lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică din rețeaua de medie tensiune a tuturor consumatorilor.

Pentru a evita eventuale provocări, până la 02.06.2023, Moldelectrica va suspenda afișarea în timp real a stării sistemului electroenergetic național„, au menționat reprezentanții Moldelectrica.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: