Facebook/Siegfried Mureșan

„Cerem modificarea acestei legi ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția”. Siegfried Mureşan, despre legea cu privire la CSM

Europarlamentarul Siegfried Mureşan susține că Republica Moldova trebuie să modifice legislația privind numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. 

„Acesta este unul dintre amendamentele pe care le-am depus ieri la Raportul Parlamentului European privind implementarea anuală a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

„Conform actualelor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleși din rândul profesorilor de drept, fiind desemnați de membrii Parlamentului. Riscul unui control politic este amplificat de această prevedere legislativă cu atât mai mult cu cât acum președintele CSM poate fi ales din rândul tuturor membrilor, nu doar al judecătorilor din Consiliu. De aceea, noi, Parlamentul European, cerem modificarea acestei legi ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția și de principiul democratic al separației puterilor în stat”, a mai spus Mureșan.

Menționăm că la sfârșitul lunii iunie, Comisia de la Veneția a salutat faptul că numărul membrilor CSM va fi stabilit în Constituție. Astfel, pe lângă ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție, care sunt membri ai CSM, vor fi selectate alte 12 persoane. Șase membri vor fi selectați din rândul judecătorilor la adunarea generală a judecătorilor, iar restul vor fi aleși de deputați din rândul profesorilor de drept.

Atunci, Comisia de la Veneția a propus ca după operarea modificărilor la Constituție să fie realeși membrii CSM din rândul profesorilor de drept conform noii proceduri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: