multimedia.parlament.md

Ceremonie dedicată celor 3 ani de război în Ucraina. Grosu: „Apără întreaga lume de o molimă care se numește „russkii mir””

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți reprezentanți ai conducerii Republicii Moldova au participat pe 24 februarie la ceremonia dedicată împlinirii a trei ani de la începerea invazie ruse pe scară largă asupra Ucrainei, care a fost organizată la ambasada țării vecine. Aceștia au transmis mesaje de solidaritate și sprijin cu poporul ucrainean, care continuă să lupte împotriva agresiunii militare a Federației Ruse.

La ambasada Ucrainei în Republica Moldova a avut loc ceromonia „Unitate: Puterea solidarității”, consacrată celor trei ani de la începerea invaziei ruse din țara vecină.

La eveniment au participat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Paun Rohovei, președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, deputați PAS, ambasadori străini, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și alții.

Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la un memorial amenajat în fața clădirii misiunii diplomatice. Aceasta s-a desfășurat pe fundalul sunetului de alarmă antiaeriană, care de trei ani răsună pe teritoriul Ucrainei din cauza atacurilor rusești.

Ulterior, participanții s-au deplasat în curtea ambasadei, unde au fost ținute o serie de discursuri.

Facebook/Igor Grosu

Primul mesaj a fost transmis de ambasadorul Rohovei, care a subliniat consecințele grave aduse de agresiunea militară rusă asupra țări sale și, totodată, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de R. Moldova.

Acest război a adus durere, suferință, distrugeri, dar a și demonstrat forța, reziliența și tăria de caracter și de spirit a poporului nostru. (…) Acest război nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, este un război împotriva întregii lumi democratice. (…) Războiul continuă. Ucraina, cu sprijinul partenerilor internaționali, continuă să riposteze uneia dintre cele mai mari armate din lume. În același timp, statul agresor, Rusia, atacă orași și state ucrainene pașnice, distrugând case, școli, spitale, grădinițe, infrastructura energetică. De fapt, este o dovadă a unui genocid pe care-l practică statul agresor împotriva poporului ucrainean. (…)

Suntem profund recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru sprijinul pe care îl acordă Ucrainei astăzi și ucrainenilor, aparte, în aceste momente dificile pentru ei. Apreciem în mod deosebit sprijinul și asistența R. Moldova, care și-a deschis ușile pentru sute de mii de ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se ascunde de război. R. Moldova a oferit și oferă sprijin umanitar și se află alături de Ucraina din punct de vedere diplomatic și politici, atât la nivel bilateral, cât și la nivel internațional. (…) Mă mândresc în același timp cu faptul că unii dintre cetățenii R. Moldova sau care s-au născut în R. Moldova, alături de camarazii lor din Ucraina astăzi se află pe linia frontului. Înclin capul în fața acelor cetățeni ai R. Moldova care luptă – și unii dintre ei chiar și-au dat viața – pentru un viitor mai decent atât al poporului ucrainean, cât și pentru R. Moldova”, a spus diplomatul.

La rândul său, Igor Grosu a reiterat că țara noastră va continua să fie alături de Ucraina în lupta sa împotriva agresorilor ruși.

Probabil, după aceștia trei ani, valoarea și prețul cuvântului „pace” a devenit cu totul altul. Noi am înțeles cât de fragilă poate fi această pace chiar în proximitatea noastră. Eu mă închin în fața poporului ucrainean, care ne-a dat și ne dă în fiecare zi o lecție de eroism și patriotism, de demnitate, cum trebuie să-ți aperi țara, cum trebuie să-ți aperi poporul. (…) Vă mulțumim pentru cuvintele de apreciere, dar cred că noi am făcut ceea ce trebuie să facem și nimic în plus. (…) Ucraina merită… trebuie să obțină o pace justă, pornind de la interesele Ucrainei, integritatea teritorială pentru că au plătit și plătesc un preț pentru toți noi. Ei ne apără pe noi, R. Moldova, ei apără întreaga lume de o molimă care se numește „russkii mir”, care seamănă împrejur numai moarte. (…) Stimați prieteni ucraineni, aveți tot respectul nostru, o să fim alături de dvs. Contați pe noi! Iar cei care se află în R. Moldova vor fi tratați ca parte a familiei noaste. Slavă Ucrainei!”, a spus Igor Grosu.

***

Armata rusă – la ordinul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin – a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: