Cererea Arinei Spătaru privind anularea alegerilor din Bălți, respinsă de judecători
Full Article 4 minutes read

Cererea Arinei Spătaru privind anularea alegerilor din Bălți, respinsă de judecători

Cererea fostului deputat Arina Spătaru de a anula alegerile locale din Bălți a fost declarată inadmisibilă de Curtea de Apel Chișinău. Anunțul a fost făcut de Spătaru, în data de 10 decembrie, după ce anterior a anunțat că va ataca în judecată hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la organizarea turului doi al alegerilor locale în mun. Bălți.

„Cererea mea de a anula alegerile locale din Bălți a fost declarată INADMISIBILĂ de Curtea de Apel Chișinău”, a scris Spătaru, pe facebook.

Potrivit ei, în argumentarea deciziei se menționa că alegerile locale noi pentru funcţia de primar în circumscripţia electorală municipală Bălţi nu sunt de natura în care să afecteze personal pe reclamant, dat fiind faptul că ultimul nu a invocat în nici un mod că ar fi afectat de dispoziţiile actului administrativ nominalizat – „în condiţiile în care din constatările expuse supra, reiese că, doar persoana în privinţa căreia sunt aplicate măsurile stabilite prin dispoziţiile contestate, este îndreptăţită de a le contesta în instanţă în vederea apărării drepturilor şi intereselor sale personale într-o eventuală acţiune în contestare sau obligare, în care partea poate invoca şi un control de legalitate incidental şi cu efecte inter partes”, relatează Spătaru cu privire la decizia Curții de Apel.

Prin urmare, se menționează că acel fapt că reclamanta are adresa de domiciliu în or. Bălţi „nu justifică existenţa vreunui drept vătămat de către autoritatea publică în sensul art. 17 Cod administrativ”.

Totodată, în decizie, potrivit Arinei Spătaru se menționează că reclamantul nu a demonstrat instanţei că actul administrativ contestat afectează într-un fel drepturile sau interesele sale.

Astfel, a fost declară inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ înaintată de Spătaru Arina. „Din motiv că reclamanta nu a respectat prevederile art. 208 alin. (3) din Codul administrativ şi nu a depus anterior la autoritatea publică competentă o cerere de emitere a actului administrativ individual”, se mai arată în decizie.

***

Fosta deputată Arina Spătaru, în data de 6 decembrie, a anunțat că va ataca în judecată hotărârea CEC cu privire la organizarea turului doi al alegerilor locale în mun. Bălți. Ea declara că alegerile nu au fost „organizate, din start, bine”: „Ele au fost total compromise. Aceste alegeri trebuie anulate”, menționa Spătaru.

Amintim că, în cadrul ședinței din 6 decembrie, CEC a decis că turul doi al legerilor locale din mun. Bălți se va desfășura pe 19 decembrie. În cadrul scrutinului urmau să se dueleze Nicolae Grigorișin și Boris Marcoci. La scurt timp după ședința CEC, Marcoci a anunțat că se retrage din cursa electorală. Anunțul a fost făcut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a motivat că decizia a fost luată „pentru a se evita speculațiile”. Următorul în ordinea clasamentului în turul I de scrutin, conform numărului de voturi acumulate, a fost candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, care a anunțat că „va boicota” scrutinul din 19 decembrie. Acesta a menționat că scrutinul ar trebui anulat și organizat de la zero și a îndemnat și ceilalți candidați să renunțe la participarea la turul doi.

La rândul său, candidatul independent la funcția de primar al mun. Bălți Nicolai Grigorișin a declarat că este pregătit pentru cel de-al doilea tur de scrutin. În cadrul unei intervenții din 7 decembrie, acesta a menționat că, potrivit organului electoral, niciunul dintre concurenții electorali, deocamdată, nu a renunțat în mod oficial la cursă.

În ședința din 6 decembrie, CEC a anunțat că procesul electoral va fi reluat, iar turul doi va fi organizat pe 19 decembrie. Potrivit legii electorale, dacă unul dintre candidații care a obținut cele mai multe voturi se retrage sau este exclus din cursă, în buletinele de vot este inclus următorul, în funcție de numărul de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: