UPDATE Grigorișin și Marcoci se vor duela în turul doi de scrutin pentru funcția de primar de Bălți
Full Article 2 minutes read

UPDATE Grigorișin și Marcoci se vor duela în turul doi de scrutin pentru funcția de primar de Bălți

Turul doi al alegerilor locale de la Bălți se va desfășura în data de 19 decembrie. Decizia a fost aprobată de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței din 6 decembrie. În cadrul scrutinului vor participa următorii doi candidați, după Marina Tauber, care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur.

UPDATE (15:55) Boris Marcoci a anunțat că se retrage din cursa electorală.

Potrtivit președintei CEC, Angelica Caraiman, lupta se va da între candidatul care a intrat în turul doi, Nicolae Grigorișin și Boris Marcoci, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a clasat pe locul trei în primul tur de scrutin.

CEC a mai precizat că, dacă cu cel târziu o săptămână înainte de ziua scrutinului, unul dintre candidați se va retrage din cursă, va fi inclus următorul pretendent, în ordinea acumulării voturilor în primul tur.

Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și în conformitate cu particularitățile exercitării dreptului la vot la alegerile locale aprobate anterior de către CEC.

Totodată, CEC a stabilit că suma mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral” al concurenților electorali, participanți în turul II, nu va depăși valoarea plafonului stabilit anterior pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, în care se includ și cheltuielile deja raportate pentru turul I de scrutin.

Amintim că turul doi al scrutinului din Bălți a fost suspendat. Ulterior, în seara de 5 decembrie, Curtea Supremă de Justiție a dat curs solicitării CEC de a anula înregistrarea Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.

Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. Mai mult, aceasta a argumentat că, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: