Colaj NM

UPDATE Grigorișin și Marcoci se vor duela în turul doi de scrutin pentru funcția de primar de Bălți

Turul doi al alegerilor locale de la Bălți se va desfășura în data de 19 decembrie. Decizia a fost aprobată de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul ședinței din 6 decembrie. În cadrul scrutinului vor participa următorii doi candidați, după Marina Tauber, care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur.

UPDATE (15:55) Boris Marcoci a anunțat că se retrage din cursa electorală.

Potrtivit președintei CEC, Angelica Caraiman, lupta se va da între candidatul care a intrat în turul doi, Nicolae Grigorișin și Boris Marcoci, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a clasat pe locul trei în primul tur de scrutin.

CEC a mai precizat că, dacă cu cel târziu o săptămână înainte de ziua scrutinului, unul dintre candidați se va retrage din cursă, va fi inclus următorul pretendent, în ordinea acumulării voturilor în primul tur.

Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și în conformitate cu particularitățile exercitării dreptului la vot la alegerile locale aprobate anterior de către CEC.

Totodată, CEC a stabilit că suma mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul “Fond electoral” al concurenților electorali, participanți în turul II, nu va depăși valoarea plafonului stabilit anterior pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, în care se includ și cheltuielile deja raportate pentru turul I de scrutin.

Amintim că turul doi al scrutinului din Bălți a fost suspendat. Ulterior, în seara de 5 decembrie, Curtea Supremă de Justiție a dat curs solicitării CEC de a anula înregistrarea Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.

Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. Mai mult, aceasta a argumentat că, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: