Cererile de recuzare a doi judecători, depuse de PAS și Platforma DA, au fost respinse
Full Article 2 minutes read

Cererile de recuzare a doi judecători, depuse de PAS și Platforma DA, au fost respinse

Contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul de secții de votare care vor fi constituite în diaspora pentru alegerile din 11 iulie va fi examinată de același complet de judecători. Demersurile depuse de Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), privind recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc au fost respinse. De asemenea, a fost respinsă cererea de autorecuzare depusă de Muruianu.

Reprezentanta PAS Veronica Mihailov a argumentat necesitatea recuzării judecătorilor Muruianu și Palanciuc: „Facem trimitere la circumstanțele care ar putea pune la îndoială echidistanța acestor judecători. Este vorba despre un posibil interes personal direct sau indirect”.

Apărătorul Platformei DA a menționat că, față de judecătoarea Ecaterina Palanciuc, există suspiciuni privind lipsa sa de obiectivitate.

„Împreună cu judecătorii Clima și Ala Malîi, a participat la încălcarea principiilor democrației în Moldova, când au susținut decizia privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău, în 2018. Presa a publicat numeroase investigații din care reiese că judecătorii care au participat la anularea rezultatelor scrutinului au beneficiat de privilegii politice și materiale”, a argumentat acesta.

Completul de judecători ai Curții de Apel a respins cererile de recuzare, inclusiv cea de auto-recuzare, depusă de Ion Muruianu, drept „nejustificate”. Prin urmare, judecătorii Ion Muruianu, Ecaterina Palanciuc și Anatolii Minciuna urmează să examineze contestațiile depuse de concurenții electorali față de decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care vor fi constituite în diaspora, în cadrul scrutinului parlamentar din iulie.

Anterior, Renato Usatîi a solicitat recuzarea judecătorului Anatolie Minciuna, pe motiv că acesta a făcut parte din completul de judecată care a decis excluderea Partidului „Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi”, din cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (CEDO a ajuns la concluzia că formațiunea a fost scoasă ilegal din cursa electorală). Magistrații au respins, însă, solicitarea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: