Colaj NM

Cernăuțeanu, despre suspendarea permisului lui Costiuc după filmarea la Colonița: „Nu există nicio legătură”

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, susține că nu există nicio legătură între suspendarea temporară a permisului de conducere al lui Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, și faptul că acesta a arătat, după cum a afirmat, „complexul în care trăiește Cernăuțeanu”. Șeful IGP afirmă că Vasile Costiuc acumulase mai multe încălcări, iar „dacă cineva se consideră prejudiciat într-un drept, are dreptul să conteste”. „Dar, din câte știu, omul s-a conformat”, a menționat Cernăuțeanu. Declarațiile au fost făcute în timpul emisiunii NewsMaker «Есть вопросы».

„Dintr-o parte arată așa: iese persoana în februarie, povestește despre averile dumneavoastră, despre casă și peste o lună este lăsat fără permis. Este o coincidență?”, a fost întrebarea corespondentului NewsMaker.

„Nu are nicio legătură una cu alta. Dacă o să intrați în esența lucrurilor o să vedeți că acumularea punctelor de penalizare – care le-a avut pentru privarea dreptului sau suspendarea dreptului de a conduce mijlocul de transport – a fost până la acea etapă. Deci, ultimele 3 puncte sau ultimele 2, nu pot să mă dau acum cu părerea, poate au fost în ultima perioadă… dar persoana a avut acumulate în ultimele 12 luni de zile o serie de încălcări. Este regretabil când se manipulează”, a comunicat șeful IGP.

„Spuneți-mi vă rog frumos: mergeți dumneavoastră, merg eu și merge altă persoană și încalcă limita de viteză, asta e coincidență sau nu? (…)Trebuia pe acel cetățean să-l absolvim, că nu-l atragem la răspundere pentru depășirea de viteză, că a mers în localitate cu o viteză excesivă? (…) Aplicăm (nota red. amendă) sau ne uităm și ne temem că el este cetățean care stă cu telefonul în mână și filmează și trebuie să ne temem? (…) Orice persoană care a nimerit la radar nu este absolvită. (…) Sistemul video de monitorizare nu este al poliției. Nu noi gestionăm acel sistem, dar îl gestionează Serviciul Tehnologii Informaționale. Și dacă generează că a fost încălcare și s-a remis citația de către Serviciul Tehnologii Informaționale, nu poate Cernăuțeanu sau altcineva să considere că „nu, nu-i putem aplica, că nu cumva să iasă în presă și iată o să ne critice”. (…) Persoanei nu i-a fost privat dreptul de a conduce, a fost suspendat. (…) Asta prevede legea și noi trebuie să o respectăm cu toții, nu trebuie să parcăm unde considerăm că nouă ni se permite și nu trebuie să încălcăm regulamentul”, a adăugat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a mai spus că „dacă cineva se consideră prejudiciat într-un drept al său și dacă consideră că nu este justificată acea aplicare de contravenție, fiecare are dreptul să o conteste”. „Dar, din câte știu, omul s-a conformat”, a menționat Cernăuțeanu.

***

Amintim că în luna februarie 2025, președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a arătat, după cum a spus el, casa șefului IGP. „Este complexul în care trăiește Cernăuțeanu, este enorm de mare”, susținea Costiuc. O zi mai târziu, pe 19 februarie, Rise Moldova a scris, cu referire la imaginile publicate de Costiuc, că locuința șefului IGP se află într-un mic cartier recent ridicat la periferia satului Colonița și are circa 245 de metri pătrați suprafața la sol și două niveluri. Potrivit investigației, șeful Poliției deține 50% din imobil.

În aceeași zi, Inspectoratul General al Poliției declarat că „imobilul cu 3 etaje din Colonița, pe care un exponent politic i l-a atribuit șefului IGP, nu aparține conducătorului Poliției, ci unei alte persoane care nu are tangență cu acesta”. „Viorel Cernăuțeanu împreună cu familia deține un imobil în localitatea vizată, 1/2 parte, pe care l-a procurat în anul 2023, în urma vânzării a două apartamente și două garaje pe care le deținea în proprietate. Imobilul a fost inclus în declarația de avere a șefului Poliției atât anul trecut, cât și în acest an”, comunica Inspectoratul.

Vasile Costiuc a anunțat că a rămas temporar fără permis în luna martie. „Asta este democrație în stil european, ca să nu poți să circuli, să nu mai vorbești de hoțiile din păduri, de casa de milioane a lui Cernăuțeanu”, comunicat liderul partidului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: