parlament, парламент
NewsMaker

Cetățenii vor putea înainta inițiative legislative. Proiectele care vor acumula 10 mii de semnături vor fi examinate de către deputați

Inițiativele civice care, pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare, vor acumula 10 000 de semnături vor fi supuse audierilor publice de către comisia parlamentară de profil. Ulterior, aceasta va fi înaintată Biroului permanent pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței plenare. Un proiect de lege de modificare a regulamentului parlamentului în acest sens a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței legislativului din 13 februarie.

Potrivit proiectului, în funcție de specificul problemei abordate, la examinarea inițiativei civice vor fi implicate și autoritățile administrației publice centrale și locale, autorități împuternicite cu atribuții pentru rezolvarea problemelor sesizate.

Autorul proiectului este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian. Potrivit acestuia, legea urmărește consolidarea cooperării dintre parlament și societatea civilă.

Inițiativa legislativă prevede completarea Regulamentului cu un nou capitol – ”Colaborarea parlamentului cu societatea civilă”. Acesta conține principiile și obiectivele cooperării.

Potrivit proiectului, cooperarea dintre parlament și societatea civilă se va efectua în următoarele forme: consultare permanentă, întruniri ad-hoc, audieri publice, conferința anuală și inițiativa civică.

Inițiativa va putea fi înaintată de către un grup voluntar de cel puțin 30 de cetățeni și va putea fi depusă în scris, expediată prin poștă sau fax, sau transmisă în format electronic.

Modul de înaintare, procesare și cerințele înaintate față de inițiativa civică va fi stabilită printr-un regulament aprobat de Biroul permanent.

Deputații au votat proiectul de lege în prima lectură, cu condiția ca pentru cea de-a doua lectură să fie perfecționat și completat cu propunerile venite în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: