CFM va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați. Proiectul de lege, aprobat în prima lectură
Full Article 2 minutes read

CFM va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați. Proiectul de lege, aprobat în prima lectură

Proiectele noului Cod al transportului feroviar și cel privind crearea Autorității Feroviare au fost votate, de Parlament, în prima lectură, în cadrul ședinței din 23 septembrie, cu votul a 56 de deputați. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să susțină inițiativa.

Proiectul Codului transportului feroviar a fost elaborat de Guvern și a fost prezentat plenului parlamentului de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. În opinia autorilor, implementarea acestuia va elimina monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Cu excepția unor prevederi, Codul ar urma să intre în vigoare la expirarea termenului de 24 de luni de la data publicării.

Proiectul de modificare Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător prevede crearea Autorității Feroviare. Aceasta va avea obligația să emită următoarele acte permisive: Autorizație de transport feroviar, Certificat de siguranță pentru întreprinderi feroviare și Autorizație de siguranță pentru administratorul infrastructurii.

Ambele proiecte au ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: