Chironda îl provoacă pe Ceban: „Doamna președintă a spus că Rusia este o amenințare pentru Moldova. Care e poziția dvs?”
Full Article 5 minutes read

Chironda îl provoacă pe Ceban: „Doamna președintă a spus că Rusia este o amenințare pentru Moldova. Care e poziția dvs?”

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului Victor Chironda a declarat că Federația Rusă ar pregăti fraudarea alegerilor locale din Republica Moldova, inclusiv cu ajutorul primarului capitalei Ion Ceban, care este și liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN) – partid declarat pro-european. În cadrul unei conferințe de presă din 12 octombrie, Victor Chironda l-a provocat pe Ceban să răspundă public dacă Rusia este o amenințare la adresa Republicii Moldova. De menționat că edilul Ion Ceban n-a comentat deocamdată declarațiile lui Chironda.

Ieri, Doamna Președintă Maia Sandu a transmis un mesaj care este esența a ceea ce am declarat încă din primul moment al campaniei mele: că drumul Moldovei trebuie sa fie European, că siguranța cetățenilor și copiilor noștri este prioritatea numărul unu și că Moldova este în pericol din cauza forțelor externe anti-europene care lucrează cu trădători locali ce vor să ne vândă stăpânilor lor. Rusia împreună cu oligarhii fugari au pus la cale să obțină controlul asupra țării noastre în urma alegerilor parlamentare din 2025. Iar primul pas îl vor face acum, la aceste alegeri locale”, a spus Chironda.

Astfel, Victor Chironda i-a cerut lui Ceban să răspundă public la o întrebare.

Doamna Președintă Sandu a declarat că Rusia este o amenințare pentru Republica Moldova. Întradevăr – Rusia ne face numai rău și vrea să ne oprească din calea europeană. Iar eu îl întreb public pe autodeclaratul pro-european Ivan Ceban dacă este el de acord cu aceste afirmații?! Ne spuneți și nouă care e poziția dumneavoastră față de această declarație, domnule Ceban?”, l-a întrebat Victor Chironda.

În mesajul său, candidatul Platformei DA la funcția de primar al capitalei a declarat că Rusia, împreună cu oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și Ion Ceban, va încerca să fraudeze alegerile locale din țara noastră.

Constatăm cu îngrijorare că în ultima perioadă, la adresa Republicii Moldova se desfășoară o „operațiune specială” care țintește furtul țării cu ajutorul unui vot democratic, ce se dorește a părea legitim. În realitate, votul este manipulat prin înșelarea moldovenilor cu candidați care se dau europeni. (…) Cu ajutorul lor se desfășoară prima faza a “operațiunii speciale”, furtul alegerilor locale generale. (…) Așa pot să preia puterea în orașele din Moldova și să o folosească precum o trambulină în alegerile prezidențiale și parlamentare din anii următori. Rusia, împreună cu Plahotniuc și Șor au nevoie de un cal troian care să le aducă votul alegătorilor pro-europeni! Ceban este acel om care ar spune orice, doar să îl credem că a devenit european peste noapte!”, a menționat acesta.

În acest context, Victor Chironda a remarcat că, pe vremea când era membru al PSRM, Ion Ceban a organizat proteste anti-Europa în Moldova, a promovat Uniunea Vamală, dar și parteneriatul strategic cu Rusia.

Totodată, acesta a declarat că intenția adevărată a lui Ceban ar fi să ajungă în fruntea țării.

Tovarășe Ceban, de ce nu sunteți cinstit și nu mergeți direct la prezidențiale? Luați-vă o pauză de la Chișinău și fiți măcar o data bărbat politic și recunoașteți că misiunea trasată de șefii cei ascunși este Președinția! Nu mai mințiți alegătorii cu covorase de pavaj, marcaje si borduri! Pe care nici nu știți să le faceți calitativ! Toate acestea sunt fapte reale ale lui Ceban. Tot ce a făcut el nu poate fi pedepsit decât de votul nostru împotriva lui, împotriva acestui agent ascuns, opus idealurilor Moldovei europene! Toate astea înseamnă “operațiunea speciala” împotriva Moldovei, așa cum doamna presedinta o amintea în declarațiile de ieri”, a spus el.

Astfel, Victor Chironda a îndemnat cetățenii ca la alegerile locale să-și dea votul în favoarea Europei.

La 5 noiembrie, opriți agresiunea hibridă rusă și votati în toată țara pentru pace și liniște în Moldova Europeană. Acest lucru nu înseamnă simple idealuri. Înseamnă șansa noastră de a accesa bani serioși ca să dezvoltăm orașele și satele noastre, unde copii nostri sa se joace și sa traiasca linistiți, în siguranță. Să aducem investiții.Oprind azi ofensiva lui Ceban în Chișinău, ne asigurăm că vom avea un Parlament pro-european și pe viitor. (…) Să spunem NU răului și DA Europei!”, a conchis el.

Amintim că, pe 11 octombrie, președinta Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale – elaborat în contextul în care situația de securitate din lume a fost zguduită de războiul barbar provocat de Rusia în Ucraina și atacurile grupării teroriste Hamas împotriva Israelului. Printre altele, proiectul conține următoarele obiective: sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate, progresarea graduală pe calea soluționării conflictului transnistrean, intensificarea luptei de combatere a corupției și crearea unor instituții puternice care să aplice legea, parteneriat strâns cu UE, SUA și Ucraina, precum și colaborarea cu NATO. (Detalii – AICI.)

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, drintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: