Andrei Mardari / NewsMaker

Chișinău: Plimbările în parc ar putea fi limitate până la ora 23:00

Accesul în parcurile din capitală ar putea fi restricționat după ora 23:00. Propunerea a fost făcută în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău de astăzi de către administratoarea interimară a Întreprinderii Municipale „Spații Verzi”, Victoria Covali. De vină ar fi, potrivit municipalității, automobilele private care intră în zona de agrement pe parcursul zilei.

Potrivit Victoriei Covali, municipalitatea alocă, anual, sume „exorbitante” pentru întreținerea parcurilor municipale – lucrări, care spune ea, trebuie protejate. În acest sens, Covali spune că va veni, în scurt timp, cu măsuri pentru fiecare parc în parte.

„Am hotărât că trebuie să fie doar câteva intrări oficiale. Evident, accesul trebuie să fie restricționat. Parcul trebuie să aibă un program, porțile să se închid, fiindcă e imposibil. Propunem ca, începând cu ora 23:00, parcurile să fie închise și să nu mai permitem accesul nimănui. Accese oficiale 2, 3, 4 pentru comoditatea cetățenilor, dar nu la fiecare pas, pentru ca altfel nu o să avem nimic”, a declarat Victoria Covali.

La rândul său, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, s-a referit la accidentul produs acum o săptămână într-un parc din capitală, după ce un cetățean a intrat cu automobilul. Responsabilul a cerut ca accesul transportului privat să fie strict interzis în parcuri.

„Vă rog, luați fiecare parc separat, discutați cu pretorii, cum securizăm aceste parcuri. Mă refer la accesul transportului de către privat. Ați văzut accidentul care a avut loc în Valea Morilor, sunt automobile în Parcul „Valea Trandafirilor”. Discutați cu fiecare entitate în parte, care au gherete. Accesul, chiar dacă este necesar, să fie dimineață, la ora 06:00, nicidecum în timpul zilei. Automobilele private categoric nu sunt acceptate în parcuri. Creați absolut toate restricțiile necesare ca să nu fie aceste automobile”, a declarat Ceban.

Municipalitatea anunță că va permite în parc doar accesul pompierilor, ambulanței și mașinilor de la „Spații Verzi”. La fel, Primăria Chișinău anunță că în curând vor plasa panouri informative privind reguli de comportament în parc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: