NewsMaker

Chișinăul așteaptă răspuns de la Tiraspol: a transmis o scrisoare cu propunerea enunțată pentru soluționarea crizei

Autoritățile Republicii Moldova au transmis responsabililor de la Tiraspol o scrisoare. Ultima include cea mai recentă propunere a autorităților de soluționare a crizei din regiunea transnistreană. Chișinăul a declarat că este în așteptarea „unei decizii cumpătate, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. 

Biroul de Reintegrare a declarat, pe 28 ianuarie, că autoritățile au transmis Tiraspolului o scrisoare cu cea mai recentă propunere de soluționare a crizei din regiunea transnistreană.

„Chișinăul a transmis Tiraspolului o scrisoare cu ultima propunere a autorităților, prin canalul de comunicare al reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, au comunicat reprezentanții Biroului.

„Responsabilii de la Guvern au menționat că sunt în așteptarea unui răspuns și a unei decizii cumpătate în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

***

Pe 27 ianuarie, administrația nerecunoscută de la Tiraspol a declarat că autoritățile Moldovei examinează „subiectul acordării unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaz” regiunii transnistrene. Totodată, Tiraspolul adăuga că Tiraspoltransgaz își asumă să returneze volumul de 3 mln de m3 de gaz sau să îl achite. Detalii AICI.

Ulterior, în aceeași zi, premierul Dorin Recean a anunțat „o propunere de soluționare a crizei umanitare din regiunea transnistreană”. Oficialul a explicat că Uniunea Europeană pune la dispoziția Republicii Moldova un pachet de sprijin imediat, de 30 de milioane de euro, pentru depășirea efectelor crizei.

Recean a precizat că pachetul de sprijin include 3 componente. Prima componentă se referă la intervenția imediată și anume oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului, necesare pentru menținerea presiunii critice în conductele din regiune. „Dacă cei din stânga Nistrului acceptă să fie ajutați, această livrare imediată va fi parte din pachetul de asistență a UE; dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz”, a menționat Recean.

Cea de-a doua componentă ține de intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie. „În acest sens, din grantul UE de 30 de milioane de euro, vor fi procurate gaze naturale pentru producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept fără plată, dar și pentru consumul curent al locuitorilor din regiunea transnistreană. Știu, unii se vor întreba de ce oferim acest ajutor fără să cerem bani de la locuitorii regiunii transnistrene. Răspunsul este simplu: oamenii de acolo nu au posibilitatea să plătească acum”, a declarat Recean.

A treia componentă include un Program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani.

Potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, cele 3 milioane de metri cubi de gaze vor fi livrate regiunii transnistrene în baza unui contract de împrumut, care urmează a fi încheiat de Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. S-a stabilit că volumul de gaz va fi restituit de către Tiraspoltransgaz până la data de 1 martie. În lipsa posibilității restituirii acestuia, au comunicat reprezentanții Guvernului, gazul va fi achitat. Detalii AICI.

Urmare a propunerii Chișinăului, reprezentanții Tiraspolului nu au venit cu un răspuns.

Menționăm, în seara zilei de 27 ianuarie, administrația nerecunoscută de la Tiraspol a distribuit un interviu acordat de Krasnoselski unui post rus de televiziune. În timpul interviului, Krasnoselski a spus că Rusia va acorda Transnistriei un credit pentru achiziționarea de gaz din Europa. Totodată, el a menționat că Moldovagaz poartă deja negocieri cu furnizorul, iar gazul va ajunge, cel mai probabil, în Transnistria la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit surselor NM, interviul a fost înregistrat înainte de anunțul Chișinăului privind soluționarea crizei energetice. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: