Moscova va răspunde corespunzător la decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus. Precizarea a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Aceasta a numit expulzarea diplomatului o „parte a campaniei anti-ruse, îndreptată spre distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești”. Potrivit Mariei Zaharova, dacă nu s-ar fi deschis secții de vot, rușii din regiunea transnistreană „ar fi fost lipsiți de posibilitatea de a-și exercita unul dintre drepturile fundamentale ale omului – votul în cadrul democrației”.
În timpul unor declarații pentru jurnaliști, Zaharova a fost solicitată să comenteze decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus de la Chișinău.
„Este de înțeles, este vizibil, această decizie a oficialilor de la Chișinău este parte a campaniei anti-ruse, îndreptată spre distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești, reglări de conturi cu locuitorii ruși din regiunea transnistreană. (…) Pentru că li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima voința la alegerile prezidențiale din Rusia. (…) Și dacă acolo nu s-ar fi deschis secții de votare, atunci concetățenii noștri ar fi fost lipsiți de posibilitatea de a-și exercita unul dintre drepturile fundamentale ale omului – votul în cadrul democrației”, a comunicat Zaharova.
„După cum înțelegeți, noi desigur că vom da la aceasta un răspuns corespunzător”, a conchis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
***
Amintim, pe 19 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, diplomatului rus „i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești” și în acest context „i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”.
Federația Rusă a organizat alegeri în regiunea transnistreană pe 17 martie curent, fără acordul Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea țării noastre. La scrutin, potrivit presei locale, au participat peste 46 de mii de oameni. Aproape 45 de mii din ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezență la vot la prezidențiale organizate de Rusia în stânga Nistrului, din ultimii 18 ani.
Pe 19 martie, după ce a fost convocat la Ministerul de Externe, ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov a spus că decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus de la Chișinău „nu va rămâne fără răspuns” și că expulzarea slăbește potențialul și funcționalitatea misiunii diplomatice.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!