Chișinăul, despre importul de mărfuri către Tiraspol: Bunurile nu sunt consumate exclusiv în regiune, pătrund și pe alte piețe 
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, despre importul de mărfuri către Tiraspol: Bunurile nu sunt consumate exclusiv în regiune, pătrund și pe alte piețe 

În prima jumătate a anului 2022, în Transnistria au fost importate bunuri de 2-3 ori mai mult comparativ cu malul drept al Nistrului. Pe 4 august curent, Biroul Politici de Reintegrare a menționat că declarațiile Tiraspolului privind aplicarea unor restricționări comercial-economice sunt „nefondate”. Chișinăul mai spune că situația creată „denotă că bunurile nu sunt consumate exclusiv în regiune ci pătrund și pe alte piețe”.

Reprezentanții Chișinăului au venit cu unele cifre, care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiunea transnistreană pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării.

Astfel, se menționează că în regiune s-a importat 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate, precum și 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate. În același timp, în regiune a ajuns 10,40% din total de benzină.

Coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului, spune Biroul.

„Ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune ci pătrund și pe alte piețe de consum”, adaugă reprezentanții Chișinăului.

Mai mult, Biroul spune că în anul curent se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe conform rigorilor legislației naționale în vigoare continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale.

„Corespunzător, retorica acuzatoare și provocatoare a Tiraspolului este nefondată și lipsită de date veridice probate”, au conchis reprezentanții Chișinăului.

Amintim că anterior, așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană a acuzat autoritățile de la Chișinău că au reținut în terminalele vamale ale R. Moldova, la frontiera moldo-română, un lot de medicamente. Totodată, administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul că ar refuza să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi, ceea ce ar fi provocat „deficitul de medicamente” în regiunea din stânga Nistrului.

În iulie curent, reprezentanții Tiraspolului au menționat că Moldova continuă să limiteze aprovizionarea regiunii cu carne, produse animale, fructe și alcool.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: