Chișinăul pe timp de summit. Cum vor funcționa transportul, magazinele, spitalele, gările
Full Article 6 minutes read

Chișinăul pe timp de summit. Cum vor funcționa transportul, magazinele, spitalele, gările

Chișinăul fierbe de pregătiri în ajunul celui mai așteptat eveniment, Summit-ul Comunității Europene, care va avea loc chiar în această săptămână. Locuitorii Capitalei vor fi nevoiți să se conformeze unor reguli, ce ar putea crea inconveniențe, dar care sunt firești pentru o gazdă ospitalieră. În aceste zile, transportul va fi restricționat, iar unele întreprinderi nu vor funcționa. NM a adunat toată informația utilă astfel încât locuitorii Capitalei să cunoască care vor fi regulile în Chișinău între 31 mai și 2 iunie. 

Circulația rutieră și transportul public

Restricțiile vor intra în vigoare în Chișinău în data de 31 mai, ora 17.00, când în Capitală vor începe să ajungă oaspeții. Până la miezul nopții, circulația va fi restricționată în perimetrul străzilor Ștefan cel Mare, Bănulescu-Bodoni, Șciusev și Serghei Lazo. Transportul public va fi redirecționat pe alte străzi. 

Chișinăul pe timp de summit. Cum vor funcționa transportul, magazinele, spitalele, gările

Restricțiile vor rămâne în vigoare în Chișinău și suburbiile Capitalei și în data de 1 iunie, când la Castelul Mimi situat în apropierea satului Bulboaca, raionul Anenii Noi, va fi organizat Summit-ul Comunității Europene. În această zi, pe lângă celelalte restricții, va fi interzis accesul pe traseul Chișinău-Bulboaca. Transportul care va circula între Bender și Chișinău, va fi redirecționat pe traseul M5 prin Calfa sau pe traseul G109 (Delacău-Bulboaca-R2). Transportul din raionul Ștefan Vodă și Căușeni va ajunge la Chișinău pe traseul M5 sau prin Calfa. 

Și în Capitală traficul va fi perturbat în data de 1 iunie din cauza delegațiilor oficiale, care vor traversa orașul. Pentru comoditatea șoferilor, poliția a publicat harta traseelor de alternativă, astfel încât să fie evitate ambuteiajele. Recomandările de bază pentru această perioadă: evitați arterele principale din sectorul Botanica  – bulevardul Dacia, bulevardul Decebal, strada Grădina Botanică și centrul Capitalei.  Traseele de alternativă le puteți vedea aici.

Кишинев, саммит

politia.md

Кишинев, саммит

politia.md

Кишинев, саммит

politia.md

Chișinăul pe timp de summit. Cum vor funcționa transportul, magazinele, spitalele, gările

Primăria Capitalei a informat NM că traseele modificate ale transportului public vor fi publicate mai târziu. Vom oferi această informație imediat ce va fi publicată. 

Primăria Capitalei, a interzis organizarea tuturor evenimentelor publice, reparația drumurilor în sectoarele Botanica și Centru între 30 mai și 2 iunie în baza unei solicitări a Serviciului Protecție și Pază de Stat. Accesul în Piața Marii Adunări Naționale va fi interzis în această perioadă. În PMAN va fi amenajată o parcare pentru delegațiile oficiale. 

În zilele menționate, numărul de polițiști care vor asigura ordinea publică va fi suplimentat și vor fi intensificate controalele pe străzile din Chișinău și suburbiile Capitalei. Oamenii legii le recomandă cetățenilor să poarte cu ei în aceste zile actele de identitate pentru a le prezenta în cazul în care vor fi verificați de polițiști.  

Magazinele, centrele comerciale

Businessul la fel va trebui să se plieze pe cerințele summit-ului. Potrivit informațiilor oferite NM, magazinele și centrele comerciale vor funcționa în regim obișnuit.

Lanțul de retail Metro, unul dintre magazinele căruia se află pe bulevardul Dacia, a anunțat că acesta va funcționa în perioada summit-ului, doar că accesul spre magazin va fi din străduțele adiacente, mai puțin aglomerate. 

Un anunț similar a publicat și Shopping Malldova. Pe perioada summit-ului, veți putea ajunge la Mall cu mașina doar prin cartierul Malina Mică. 

Accesul în magazinul Sun City între 31mai și 2 iunie va fi asigurat din străzile Pușkin și Columna. Intrarea din strada Mitropolit Varlaam va fi închisă deoarece pe această stradă este situat hotelul Radisson Blu Leogrand Hotel. Este unul dintre cele mai mari hoteluri din Chișinău, iar NM a scris anterior că toate camerele acestuia, peste 300, au fost rezervate pe perioada summit-ului. 

Managerii magazinului Gemeni, care este situat în apropiere de Radisson Blu, ne-au spus că nu au decis deocamdată dacă magazinul va funcționa în această perioadă. 

Reprezentanții lanțului de magazine Kaufland au spus pentru NM că magazinul din sectorul Botanica, strada Testimițeanu va lucra în regim normal. 

Un interlocutor al NM din sectorul de retail a precizat că și magazinele din lanțul lor, situate la fel în sectorul Botanica, vor lucra în regim obișnuit, deoarece nu au fost anunțate restricții pentru pietoni. „Există mai multe căi de acces spre magazine. Am putea întâmpina doar dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu produse, dar problema nu va fu resimțită de cumpărători”, a precizat sursa NM. 

În același timp, potrivit informațiilor obținute de NM, unele întreprinderi mici și mijlocii au decis să nu activeze în această perioadă. De exemplu, NM a aflat că o grădiniță privată își va sista activitatea pe perioada summit-ului deoarece angajații vor întâmpina dificultăți din cauza transportului, iar instituția nu va putea fi aprovizionată cu produse alimentare, la fel din cauza traficului. 

În aceste zile nu va funcționa nici compania Rikipal, deoarece firma își produce paleții la Botanica, lângă Porțile orașului. Directorul companiei, Alexandru Cernouțan, a precizat pentru NM că susține organizarea summit-ului. Potrivit acestuia, compania nu va putea funcționa în această perioadă. „Eu am plecat din oraș și le-am spus și angajaților să vină la muncă doar cei care vor putea ajunge, deoarece le va fi complicat din cauza restricțiilor de trafic. Nici clienții nu vor putea ajunge la noi. De aceea este mult mai simplu să avem două zile libere”, a spus omul de afaceri. 

Școlile, spitalele, gările și aeroportul

Ministerul Sănătății ne-a asigurat că toate instituțiile medicale vor funcționa în regim obișnuit. Ministerul Educației a precizat același lucru: toate instituțiile de învățământ vor funcționa, iar unii elevi vor avea în data de 2 iunie examene.  

Căile Ferate ale Moldovei au anunțat că trenul Chișinău-Iași nu va circula trei zile: 30 și 31 mai și în data de 1 iunie. În schimb cursa de tren Chișinău-București va circula în regim obișnuit. 

Spațiul aerian al Moldovei va fi închis pe perioada summit-ului, iar în parcarea Aeroportului Chișinău accesul va fi interzis între 25 mai și 2 iunie. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: