Chișinăul reacționează la declarațiile lui Krasnoselski privind înarmarea Moldovei de Occident și atragerea într-un război cu Transnistria
Full Article 3 minutes read

Chișinăul reacționează la declarațiile lui Krasnoselski privind înarmarea Moldovei de Occident și atragerea într-un război cu Transnistria

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție ca urmare a declarațiilor liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene, precum că Occidentul vrea să aprovizioneze Moldova cu arme pentru a provoca un „război” între cele două maluri ale Nistrului. Reprezentanții Chișinăului spun că afirmațiile lui Vadim Krasnoselski sunt „neîntemeiate” și nu au un „caracter probator”. 

Pentru NM, Biroul politici pentru reintegrare a comentat declarațiile recente ale liderului de la Tiraspol.

„Enunțăm caracterul neîntemeiat și lipsa caracterului probator al acestora. Plus, autoritățile de la Chișinău în repetate rânduri au precizat că procesul de reglementare transnistreană se va promova exclusiv pe cale pașnică și prin intermediul negocierilor, cu atingerea unei soluții atotcuprinzătoare și durabile care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor internațional recunoscute ale țării”, a spus reprezentanții Biroului pentru NM.

Amintim că Vadim Krasnoselski a declarat că Occidentul „beneficiază de atragerea Moldovei într-un război cu Transnistria”. Declarațiile au fost făcute de Krasnoselski pentru canalul federal rus TVC.

„Ei văd că Moldova, ca să spunem mai blând, nu este pregătită pentru asta. Pregătire slabă, forțe armate slabe. Și atunci a început procesul de militarizare. Și prin Transnistria îi poți trage pe alții în teatrul de ostilități, inclusiv țările NATO. Acest lucru este inacceptabil”, a spus Krasnoselski.

Declarațiile lui Krasnoselski vin în contextul în care pe 21 mai, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

Tot pe 21 mai, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, dar că „această decizie trebuie luată împreună”.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că Republica Moldova ar putea accepta livrarea de armament NATO. El a precizat că Ministerul Apărării urmează să facă o evaluare a necesităților pentru armată, poliția de frontieră, etc. Întrebat dacă livrarea de arme NATO în Republica Moldova nu contravine statutului de neutralitate, Igor Grosu a răspuns: „Atâta timp cât facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, nu văd nicio problemă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: