Cinci moldoveni riscă până la șapte ani de închisoare pentru că au facilitat, în schimbul a 5 mii de dolari, intrarea a doi ucraineni în Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

Cinci moldoveni riscă până la șapte ani de închisoare pentru că au facilitat, în schimbul a 5 mii de dolari, intrarea a doi ucraineni în Republica Moldova

Un grup format din patru bărbați și sora unuia dintre ei, care avea rol de lider, a facilitat intrarea ilegală în Republica Moldova a doi ucraineni apți de luptă, în schimbul sumei de 5.000 de dolari. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul „Sud”, aceștia sunt din Basarabeasca și au vârste cuprinse între 22 și 57 de ani.

Infracțiunile au avut loc în martie 2023 și ianuarie 2024. În primul caz, un ucrainean din Harkov urma să plătească 3.500 de dolari pentru a fi trecut ilegal frontiera în Moldova, cu ajutorul a trei bărbați și a femeii care coordona acțiunea.

După ce cel mai tânăr dintre inculpați, la indicațiile femeii, a facilitat trecerea ilegală a graniței, ucraineanul a fost preluat de alți doi complici cu mașina. Aceștia au fost reținuți ulterior. Procuroii au cerut arestarea preventivă a tuturor suspecților, inclusiv a femeii organizatoare, însă Judecătoria Cahul a dispus arestul la domiciliu și ulterior a refuzat prelungirea acestei măsuri.

Referitor la cel de-al doilea episod din februarie, 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat despre implicarea în schemă a femeii cu rol de organizator, a fratelui acesteia și a inculpatului mai în vârstă cu care au comis aceeași infracțiune și în 2023.

În acest caz, un ucrainean apt de luptă, originar din regiunea Cercasov, a fost transportat ilegal până la granița cu Moldova de către un grup criminal organizat din Ucraina, în schimbul sumei de 3.600 de dolari. În continuare, sub coordonarea femeii organizatoare, cel mai în vârstă inculpat l-a preluat pe acesta pentru traversarea ilegală a frontierei. Pentru acest serviciu, ucraineanul a mai plătit 1.400 de dolari. Ulterior, fratele femeii a fost contactat pentru a-l transporta pe ucrainean la un hotel din Chișinău, contra sumei de 100 de dolari.

Autoritățile i-au reținut pe suspecți, iar Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, a decis arest la domiciliu pentru femeie, fratele său și cel mai în vârstă inculpat, în ciuda cererilor procurorilor pentru arest preventiv. Cele patru mașini utilizate pentru transportul migranților au fost confiscate și sunt în atenția instanței pentru eventualitatea unei confiscări în beneficiul statului.

Cei cinci riscă o amendă de până la 67.500 de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani, conform Codului penal. Judecătoria Cahul urmează să examineze dosarul, iar până la o decizie finală, aceștia sunt considerați nevinovați, în conformitate cu legea. În iulie 2024, unul dintre ei a fost amendat cu 45.000 de lei ca urmare a unui dosar trimis în judecată de Procuratura raionului Hâncești pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor din Ucraina în ianuarie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: