NewsMaker

Cine depune cererea pentru a primi compensații – chiriașii sau proprietarii apartamentelor? Precizările Ministerului Muncii

Chiriașii sunt cei responsabili de depunerea cererii pentru a primi compensații, nu proprietarii imobilelor. Respectiv valoarea compensației va fi calculată în funcție de situația lor, a chiriașilor. Precizările au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder. Potrivit secretarului, este important „cine locuiește astăzi, în realitate, în acel apartament sau casă”. 

La emisiunea Tele Matinal de la TVR Moldova, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a fost întrebat cine se face responsabil de a depune această cerere pentru a primi compensațiile în cazul celor care stau în chirie.

„Dacă stăm la chirie, noi – chiriașii, suntem responsabili de a trimite cererea. Ce contează în această cerere e cine locuiește astăzi, în realitate, în acel apartament sau casă. Nu cine este înregistrat sau unde este reședința înregistrată oficial. Deci, chiriașii trebuie să se înregistreze alături de toți locatarii”, a menționat Corina Ajder, adăugând că ulterior compensația se calculează în funcție „de situația lor”.

Secretarul a mai spus că alocația „este gândită în așa mod încât să fie primită înainte de data achitării facturii”. „Deci pentru luna noiembrie de exemplu, pentru cei mai mari furnizori am primit factura la sfârșitul lunii și ar urma să o achităm până pe data de 20 pentru gaz și 30-31 pentru energie termică a lunii următoare, a lunii decembrie. Iar cetățenii vor avea deja compensația până la această dată pentru a putea să o includă în bugetul lor de facturi și să achite deja cu suportul nostru”, a adăugat Ajder.

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale a raportat că până pe 7 noiembrie au fost depuse 157 924 de cereri pentru acordarea compensațiilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până la data de 28 noiembrie. Pe perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. Detalii despre filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile dar și despre cele 3 căi pentru a primi banii pot fi găsite AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Delegația UE la Chișinău, prima reacție după protestul transportatorilor: „Rămânem deschiși să discutăm”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a declarat pentru NM că rămâne deschisă la dialog cu Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând. Precizările au fost făcute după protestul organizat de transportatori în ajun, în fața clădirii misiunii diplomatice.

Delegația UE a luat act de protestul organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Rămânem deschiși să discutăm preocupările operatorilor de transport, iar Delegația UE este în contact cu reprezentanții APOTA pentru a organiza o întâlnire în zilele următoare”, a declarat Delegația UE.

Amintim că, pe 22 iulie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport a organizat un protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Transportatorii cer de la autorități ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Prezent la fața locului, președintele APOTA, Olega Alexa, a explicat de ce manifestația are loc anume la sediul Delegației UE. „Toate acele trei cerințe și chestiunile care sunt legate de aceste cerințe, evenimentele care au loc acum, recent, sau nu de mult au avut loc și influențează ramura transportului de pasageri, vor fi descrise prin prisma procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus el.

Protestul la sediul Delegației UE face parte dintr-o serie de manifestații anunțate anterior de APOTA. Prima a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, pe 9 iulie.

***

Mai multe despre nemulțumirile transportatorilor puteți afla în interviul jurnalistului NM Nicolae Paholnițchi cu președintele APOTA (AICI).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: