Cine va achita 12,6 mii de lei pentru polița de asigurare? Precizările CNAM 
Full Article 3 minutes read

Cine va achita 12,6 mii de lei pentru polița de asigurare? Precizările CNAM 

12 636 lei pentru polița de asigurare nu va fi achitată în realitate de nici o persoană care își va executa obligația de achitare în termenul legal – până la 31 martie. Declarația a fost făcută de directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Ion Dodon, pe 2 decembrie. 

Oficialul a menționat că în 2023, mărimea primei de asigurare în sumă fixă, de 9%, va rămână intactă. „Exact aceeași primă se achită și în anul 2022 și a fost achitată în anii precedenți”, a menționat Dodon.

El a adăugat că rămân a fi asigurate polițe de către Guvern și nu vor scoate bani din buzunar mai multe categorii de persoane: persoanele cu nevoi speciale, pensionarii, copiii, elevii, studenții, șomerii înregistrați oficial, persoanele care primesc ajutor sociale, gravidele.

În ceea ce privește persoanele care sunt obligate să se asigure în mod individual – „trebuie să facă acest lucru până la 31 martie”.

„În anul 2023, toate persoanele care sunt obligate să se asigure în mod individual și vor respecta obligațiile de a se asigura până la 31 martie, vor achita exact aceeași primă în sumă fixă ca și în anii precedenți. Nu va fi absolut nici o creștere”, a comunicat directorul CNAM.

  • proprietarii de terenuri cu destinație agricolă în anul 2022 achită 1014 lei. În anul 2023 vor achita aceeași sumă;
  • persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, în anul 2022 achită 1622 de lei. În anul 2023 vor achita exact aceeași sumă;
  • fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, persoanele fizice care desfășoare activități în domeniul achizițiilor de produse de fitotehnie, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern vor achita în anul 2023 prima în mărime de 2 028 de lei, exact ca și în anul 2022;
  • mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui biroul de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii, administratorii autorizați, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare în anul 2023 exact ca în anul 2022 în mărime de 4056 de lei.

În ceea ce privește mărimea primei care a apărut în spațiul public de 12 636 de lei, Dodon a spus: „Această primă nu va fi achitată în realitate de nici o persoană care își va executa obligația de achitare în termenul legal. Este important ca toate persoanele să achite primele, ci nu doar atunci când au nevoie de asistență medicală. Nu este normal acest lucru”, a conchis directorul CNAM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: