Circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice din Moldova au fost ținta hackerilor în ultimele trei zile
Full Article 2 minutes read

Circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice din Moldova au fost ținta hackerilor în ultimele trei zile

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) anunță că, în ultimele 72 de ore, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Instituția spune că tentativele sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări și de pe echipamente și rețele compromise. 

Ținta atacurilor au fost circa 80 de sisteme informaționale, platforme și portaluri publice, impactul asupra funcționării acestora fiind unul limitat.

„Natura atacurilor este complexă, pe mai mulți vectori, având un caracter adaptiv continuu la măsurile de răspuns întreprinse. Intensitatea acestora s-a modificat, crescând continuu pe parcursul zilei și putere redusă pe parcursul nopții”, comunică Serviciul.

Se menționează că toate tentativele de compromitere a sistemelor au fost raportate instituțiilor de aplicare a legii.  

STISC menționează că scopul tentativelor de atac cibernetic a fost de a cauza indisponibilitatea resurselor informaționale ale statului prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date. 

Instituția spune că tentativele sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări, de pe echipamente și rețele compromise – „situație tipică pentru astfel de incidente cibernetice”.

***

Amintim că gruparea de hackeri anonimi din Rusia Killnet a anunțat un atac asupra site-ului Serviciului Fiscal de Stat din Republica Moldova, după ce recent au anunțat atacuri asupra mai multor site-uri guvernamentale din Moldova. Aceștia au publicat și o captură foto, drept dovadă că portalul SFS nu putea fi accesat.

Contactați de NM, reprezentanții instituției au recunoscut că serviciile electronice au fost indisponibile o durată scurtă de timp, însă au declarat că problemele tehnice nu au legătură cu un eventual atac cibernetic.

Menționăm că anterior, Președinția Republicii Moldova a anunțat că serverul de poștă electronică al instituției prezidențiale a fost compromis. Cazul a avut loc pe 10 august, curent. Atunci reprezentanții instituției prezidențiale au declarat că instituțiile responsabile investighează cauzele și consecințele incidentului.

Pe 25 august curent, prim-ministra Natalia Gavrilița a confirmat că în ultima perioadă, mai multe instituții guvernamentale au fost suspuse atacurilor cibernetice. Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, instituțiile ar fi reușit să facă față atacurilor, urmare a unui șir de măsuri care au început a fi implementate de ceva vreme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: