Андрей Мардарь / NewsMaker

Circa o treime dintre deputați sunt pedagogi sau au experiență didactică. Cei mai mulți – profesori de istorie

Mai mult de 30 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a sunt pedagogi sau au experiență didactică, inclusiv președintele legislativului, Igor Grosu. Informația a fost publicată pe 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.

Absolvent al Universității de Stat din Moldova, Igor Grosu este profesor de istorie, iar în perioada anilor 2012-2015 a deținut funcția de viceministru al Educației.

Alți 8 deputați sunt profesori de istorie – Mihail Druță, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Iulia Dascălu, Larisa Voloh, Victoria Cazacu și Eduard Smirnov.

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, dar și  Marcela Adam, secretara acestei comisii, sunt filologi, profesori de limbă şi literatură română. Și Angela Munteanu-Pojoga este licențiată în filologie. Profesor de limba română și literatura română este și Evghenia Cojocaru.

În Parlament, este un profesor de limbi străine (engleză și franceză) – Doina Gherman și un profesor de limba și literatura găgăuzăIvanna Koksal.

Natalia Davidovici deține diplomă în psihopedagogie, iar Liliana Grosu este  profesor de psihologie. Gheorghe Agheorghiesei și Svetlana Căpățină au activat în calitate de învățători ai claselor primare.

Marina Morozova are studii în pedagogie și management educațional.

În actuala legislatură a Parlamentului este un lector de științe socio-umaniste – Veronica Roșca, un lector de științe economice – Petru Burduja și unul de economie politică – Valeriu Muduc.

De asemenea, printre deputați se regăsesc un profesor de științe politice – Bogdan Țîrdea, câte un profesor de geografie, chimie și biologie – Reghina Apostolova, Larisa Novac și Ina Coșeru, un profesor de teologie – Ion Groza, un profesor de matematică – Maria Gonța.

Chiar dacă nu sunt pedagogi de profesie, mai mulți deputați din actuala legislatură dețin experiență de activitate cu tineri și copii, inclusiv în sectorul asociativ.

În același timp, Adrian Belîi și Ana Oglindă sunt doctori în științe medicale, Virgiliu Pâslariuc și Eduard Smirnov – doctori în științe istorice, Vasile Șoimaru și Alla Darovannaia dețin titlul de doctor în economie, iar Bogdan Țîrdea este doctor în științe politice. Totodată, un deputat deține titlul de doctor în științe agricole – Chiril Tatarlî.

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO, din 1994 aceasta este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor.

Cu prilejul sărbătorii, mai mulți profesori din toată țara au beneficiat de Diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția de succes la dezvoltarea procesului educațional, pentru profesionalism și merite deosebite în formarea și educarea noilor generații.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Viorel Ursu

Viorel Ursu nu rămâne fără funcție: după rechemarea din SUA, este propus ambasador în Suedia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, pe 9 iulie, Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat candidatura lui Viorel Ursu pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei. Anunțul vine la două săptămâni după ce Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii.

„Comisia politică externă și integrare europeană a legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ pozitiv pentru candidatura agreată a unui nou ambasador al Republicii Moldova. Astfel, Viorel Ursu urmează să fie desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei”, au comunicat reprezentanții Ministerului de Externe.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Viorel Ursu „este un diplomat cu o experiență remarcabilă în afaceri europene, guvernanță democratică și cooperare internațională”. „Sunt convins că va consolida substanțial parteneriatul cu Regatul Suediei, un partener-cheie pentru dezvoltarea țării noastre”, a comunicat Popșoi.

Ministerul de Externe a menționat că Viorel Ursu este diplomat și expert în afaceri europene, cu peste două decenii de experiență în domeniul relațiilor internaționale, dezvoltării democratice și extinderii Uniunii Europene. Anterior, a fost director al Departamentului Europa în cadrul Fundației Open Society din Londra, unde a coordonat programe dedicate bunei guvernări, statului de drept și consolidării societății civile. A activat și ca analist politic senior la Open Society European Policy Institute din Bruxelles, contribuind la formularea politicilor europene pentru vecinătatea estică.

Și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, predând drept internațional și drepturile omului. Este absolvent al Colegiului Europei (Polonia), cu un master în studii europene. Deține diplomă de licență în drept de la Universitatea de Stat din Moldova.

Amintim că, la ședința Guvernului din 24 iunie curent, au fost aprobate mai multe rechemări și numiri în funcții diplomatice. Printre altele, Viorel Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, iar fostul vicepremier Vladislav Kulminski a fost desemnat să preia acest post. Pe 27 iunie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Kulminski în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: