Circa o treime dintre deputați sunt pedagogi sau au experiență didactică. Cei mai mulți – profesori de istorie
Full Article 3 minutes read

Circa o treime dintre deputați sunt pedagogi sau au experiență didactică. Cei mai mulți – profesori de istorie

Mai mult de 30 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a sunt pedagogi sau au experiență didactică, inclusiv președintele legislativului, Igor Grosu. Informația a fost publicată pe 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.

Absolvent al Universității de Stat din Moldova, Igor Grosu este profesor de istorie, iar în perioada anilor 2012-2015 a deținut funcția de viceministru al Educației.

Alți 8 deputați sunt profesori de istorie – Mihail Druță, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Iulia Dascălu, Larisa Voloh, Victoria Cazacu și Eduard Smirnov.

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, dar și  Marcela Adam, secretara acestei comisii, sunt filologi, profesori de limbă şi literatură română. Și Angela Munteanu-Pojoga este licențiată în filologie. Profesor de limba română și literatura română este și Evghenia Cojocaru.

În Parlament, este un profesor de limbi străine (engleză și franceză) – Doina Gherman și un profesor de limba și literatura găgăuzăIvanna Koksal.

Natalia Davidovici deține diplomă în psihopedagogie, iar Liliana Grosu este  profesor de psihologie. Gheorghe Agheorghiesei și Svetlana Căpățină au activat în calitate de învățători ai claselor primare.

Marina Morozova are studii în pedagogie și management educațional.

În actuala legislatură a Parlamentului este un lector de științe socio-umaniste – Veronica Roșca, un lector de științe economice – Petru Burduja și unul de economie politică – Valeriu Muduc.

De asemenea, printre deputați se regăsesc un profesor de științe politice – Bogdan Țîrdea, câte un profesor de geografie, chimie și biologie – Reghina Apostolova, Larisa Novac și Ina Coșeru, un profesor de teologie – Ion Groza, un profesor de matematică – Maria Gonța.

Chiar dacă nu sunt pedagogi de profesie, mai mulți deputați din actuala legislatură dețin experiență de activitate cu tineri și copii, inclusiv în sectorul asociativ.

În același timp, Adrian Belîi și Ana Oglindă sunt doctori în științe medicale, Virgiliu Pâslariuc și Eduard Smirnov – doctori în științe istorice, Vasile Șoimaru și Alla Darovannaia dețin titlul de doctor în economie, iar Bogdan Țîrdea este doctor în științe politice. Totodată, un deputat deține titlul de doctor în științe agricole – Chiril Tatarlî.

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO, din 1994 aceasta este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor.

Cu prilejul sărbătorii, mai mulți profesori din toată țara au beneficiat de Diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția de succes la dezvoltarea procesului educațional, pentru profesionalism și merite deosebite în formarea și educarea noilor generații.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: