„Citește, Moldova” se întoarce. Vom acorda premii dacă veți ghici cărțile pe care le-au citit protagoniștii
Full Article 3 minutes read

„Citește, Moldova” se întoarce. Vom acorda premii dacă veți ghici cărțile pe care le-au citit protagoniștii

Redacția NewsMaker reia proiectul special „Citește, Moldova!” — despre lectură și cărțile preferate. Săptămânal, vom citi și discuta despre cărțile noastre preferate, iar celor mai atenți cititori le vom oferi cadouri. Astăzi vă povestim despre proiect și despre cadouri.

Despre ce este proiectul?

În 2022, NewsMaker a lansat proiectul special „Citește, Moldova!”, în două limbi. În cadrul acestuia am discutat cu invitații despre lectură și cărțile preferate și am citit fragmente din operele lor preferate. A fost o discuție despre cărți dragi, un schimb de experiențe de lectură și o oportunitate de a descoperi autori noi.

În timpul filmărilor proiectului, în fața camerei NewsMaker au fost activista și membra asociației „Motivație”, Victoria Boțan, cercetătoarea patrimoniului evreiesc, Irina Șihova, poeta Ioana Isac, cântărețul și compozitorul Pasha Parfeni, consultantul și antrenoarea Iulia Kozacenko, jurnalista și scriitoarea Paula Erizanu, actrița și regizoarea Daniela Burlaca, actrița Margareta Pântea, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu și mulți alții.

În aprilie 2023, redacția NewsMaker a primit premiul național GALEX de la Ministerul Culturii și Liga Bibliotecarilor din Moldova pentru proiectul special „Citește, Moldova!”.

De ce facem acest lucru?

Conform statisticilor, doar 7% dintre locuitorii Moldovei citesc cărți în mod regulat, iar pentru majoritatea populației, „prietenul cultural” principal rămâne televizorul. Totul se datorează faptului că, în Moldova, „nu există o cultură a lecturii”, așa cum s-a dovedit în cadrul discuțiilor pe care le-a avut NM cu  editorii de carte, bibliotecarii și proprietarii de librării.

În același timp, un nivel scăzut de educație, conform Fundației Mondiale pentru Alfabetizare (The Economic & Social Cost of Illiteracy), costă foarte mult economia globală, care pierde anual până la 1 trilion de dolari din această cauză. Țările în curs de dezvoltare pot pierde până la 2% din PIB. Aproximativ atât cheltuiește Moldova anual pentru sănătate și educație.

Cultura lecturii — cea mai evidentă oportunitate de a ridica nivelul general de educație al societății.

Ce va fi în noile ediții „Citește, Moldova!”

Cărți și, bineînțeles, cărți. La fel ca înainte, invitații și angajații NewsMaker vor citi cărțile lor preferate — le vor recomanda atât nouă, cât și vouă. Vom scrie această poveste împreună cu voi.

Și vom oferi cadouri (desigur, cărți!). Oricine poate primi un cadou: este suficient să urmăriți episoadele „Citește, Moldova!” și publicațiile noastre.

Așadar. După fiecare episod, vă vom propune să ghiciți ce carte va citi următorul invitat al redacției. Indiciul este înăuntru: vom publica comentariul său despre motivul pentru care a ales această carte sau ce l-a inspirat. Primul care va ghici cartea din descriere va primi cartea respectivă cadou.

De asemenea, veți putea înregistra propriul video în care să vorbiți despre cartea voastră preferată. Cele mai bune videoclipuri vor fi publicate pe platformele noastre.

Urmăriți actualizările pe NewsMaker. Citiți împreună cu noi!

Susțineți NewsMaker pe Patreon și deveniți parte a poveștii noastre!


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: