„Citești în rusă și răspunzi în română”. Cum arată Moldova, văzută de cititorii NewsMaker
Full Article 4 minutes read

„Citești în rusă și răspunzi în română”. Cum arată Moldova, văzută de cititorii NewsMaker

Cu ce cuvânt vi se asociază Moldova? Care este cel mai frumos loc din țară? Cine este cel mai celebru om din Moldova? Ce au locuitorii Moldovei și le lipsește altor popoare? Am decis să privim Moldova prin ochii cititorilor NM și le-am adresat mai multe întrebări. 

Care este primul lucru la care vă gândiți atunci când auziți cuvântul „Moldova”? 

„Patrie, părinți, frate, bunica, bunicul, copilărie, școală… Nu pot să aleg un singur cuvânt. Mi se încălzește sufletul atunci când spun „Moldova”!”.

Printre răspunsurile cititorilor NM au fost atât asocieri calde și plăcute, cât și triste. Printre cele mai populare răspunsuri sunt – casă, patrie și mama. Urmează asocieri de natură culinară: struguri, vin, mămăligă, brânză și plăcinte. Au fost și răspunsuri triste: sărăcie, corupție, greutăți, trufie. Alte persoane au menționat cuvinte care nu pot fi traduse în alte limbi: dor, cumătru, joc, plai, doina.

Cine este cel mai celebru om din Moldova?

„Ion din Moldova!!! Îl cunoaște toată planeta!!!”

Răspunzând la această întrebare, cititorii NM au menționat cel mai des numele președintei Moldovei – Maia Sandu. Un alt răspuns popular este Ștefan cel Mare. Și-au amintit și de ex-președintele țării Igor Dodon, de fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și de oligarhul fugar Ilan Șor. Printre răspunsuri au fost menționați și artiști precum Eugen Doga, Maria Bieșu, Dan Bălan, Sofia Rotaru, Emil Loteanu sau Epic Sax Guy (Serghei Stepanov, membrul trupei SunStroke Project – trupă care a obținut cel mai bun rezultat de până acum al Moldovei la Eurovision).

Iar unii cititori consideră că cei mai cunoscuți oameni din Moldova sunt personajele mitologice și eroii din povești: Făt Frumos, Guguță și Moș Crăciun.

„Citești în rusă și răspunzi în română”. Cum arată Moldova, văzută de cititorii NewsMaker

Care este cel mai neobișnuit nume pe care l-ați auzit în Moldova? 

Cu ajutorul vostru am adunat peste 100 de nume neobișnuite și uimitoare, care pot fi întâlnite în Moldova.

„Eu sunt Milisia. Niciodată nu am întâlnit pe cineva care să aibă un nume ca al meu”

„La ASEM era o profesoară pe care o cheamă Muza Vasilievna”

„Numele Radosti (Bucurie – traducere din rusă). Un nume foarte neobișnuit pentru mine, însă există o astfel de femeie”

„Ana-Maria-Nicoleta. Îmi amintesc că în copilărie mama fetiței o chema acasă și o striga așa de la balcon. Mereu cu numele întreg”

„Împreună cu mine a lucrat un tânăr pe care îl cheamă Abel. Frate Cain nu avea”

„Olimpiada. La noi în sat era o băbuță pe care o chema așa. Tanti Olimpiada! – o strigam la poartă”

Care este cel mai frumos loc din Moldova?

„Cel mai frumos loc este cel în care te afli alături de cei pe care îi iubești, restul sunt doar pentru decor”

Datorită comentariilor lăsate de cititorii noștri poți crea cel mai remarcabil traseu turistic prin Moldova (și nu doar unul). Printre răspunsuri au fost orașe (Briceni, Cahul, Drochia, Soroca, Florești, Călărași și Ungheni) și sate (Fetești, Naslavcea, Rașcov, Stroiești, Moldovata, Saharna, Țipova). Dar au fost menționate și locații anume din țară. Notați-vă: cascada artificială din Șoldănești, lacul Manta, mănăstirea Chițcani, Rezervația peisagistică Rudi-Arionești, rezervația cu zimbri, colinele de după Strășeni, lacul Beleu, peștera Emil Racoviță, rezervația „Orheiul Vechi”, pădurea-rezervație de lângă Bahmut, Călărași, Codrii, insula pitorească Turunciuc, Complexul geologico-paleontologic din bazinul râului Lopatnic, Trinca – Fetești, Gordinești – Volodeni. Nu a fost ignorat nici Chișinăul. Unii consideră că centrul capitalei este cel mai frumos loc din Moldova, alții au nominalizat strada Eminescu, toamna. Alte persoane și-au amintit de Piața Centrală.

Ce au moldovenii și nu mai găsești la alte popoare?

„Citești o postare în rusă și răspunzi în română”

„80% din populația rurală deține cel puțin 2 butoaie pentru vin”

„Nici într-o țară nu se sărbătorește hramul satului/orașului ca la moldoveni”

„99 de cumetri”

„Mirosul de neuitat de pe Muncești”

Mulți cititori au menționat în comentarii bucatele tradiționale moldovenești: mămăliga cu mujdei, plăcintele, brânza, zeama. Și harbuzul murat.

Am întâlnit și răspunsuri neobișnuite, al căror semnificație este cunoscută doar de către locuitorii Moldovei: „kuliok”, „șorosiata”, „calidor”, „lisaped”, „morojnî” sau „măi”.

De asemenea, au fost menționate calitățile locuitorilor Moldovei, precum ospitalitatea, hărnicia, mărinimia, dar și defecte sau fenomene cu canotație negativă: sărăcia, invidia, lăudăroșenia, corupția, migrația în masă, „oligarhi fugari” .


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: