Transnistria a votat o rezoluție prin care cere „protecția” Rusiei. Rezultatul congresului de la Tiraspol
Full Article 2 minutes read

Transnistria a votat o rezoluție prin care cere „protecția” Rusiei. Rezultatul congresului de la Tiraspol

Tiraspolul a votat o rezoluție prin care îi cere, inclusiv Federației Ruse, „să apere” regiunea transnistreană, în contextul „presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost aprobat de „congresul deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, reunit miercuri, 28 februarie, la solicitarea liderului nerecunoscut al regiunii, Vadim Krasnoselski. Autoritățile constituționale nu au comentat deocamdată acțiunile Tiraspolului. 

O fotografie a documentului a fost distribuită pe rețelele de socializare. Acesta conține 7 puncte.

Deputații locali au făcut un apel și la OSCE, CSI, Parlamentul European, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Secretarul General al ONU cu cererea de a „influența conducerea Republicii Moldova să revină la un dialog adecvat și să stopeze încălcarea drepturilor și libertățile locuitorilor din Transnistria”.

Deputații locali nerecunoscuți acuză Chișinăul că a declanșat un „război economic” împotriva regiunii transnistrene și că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul.

Transnistria a votat o rezoluție prin care cere „protecția” Rusiei. Rezultatul congresului de la Tiraspol

Telegram

NM a solicitat un comentariu din partea Guvernului de la Chișinău. Până în momentul publicării știrii, Executivul nu a comentat revendicările Tiraspolului.

***

Acesta este al șaptelea „congres al deputaților de toate nivelurile”, desfășurat în regiune. Ultimul a avut loc în 2006. Atunci așa-numiții deputați locali au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia. Plebiscitul a avut loc în același an. Atunci, peste 90% dintre participanți au votat pentru aderarea regiunii transnistrene la Rusia. Comunitatea internațională și Chișinăul nu au recunoscut rezultatele referendumului.

La cel de-al cincilea astfel de congres, „deputații” au adoptat așa-numita Constituție a regiunii, iar primele patru „congrese” au fost dedicate proclamării „independenței” regiunii.

Amintim că, înainte de cel de-al șaptelea congres, politicianul de opoziție din regiune, Ghenadie Ciorba, a sugerat că Tiraspolul ar urma să ceară aderarea Transnistriei la Rusia, iar cererea să fie satisfăcută de liderul rus Vladimir Putin, o zi mai târziu, pe 29 februarie. Cu toate acestea, această informație a fost infirmată atât de Chișinău și Kiev, cât și de Tiraspol. De asemenea, comunitatea de experți de pe ambele maluri ale Nistrului a considerat improbabil un astfel de scenariu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: