CNA are mai multe obiecții la legea privind compensarea tarifelor la gaz
Full Article 2 minutes read

CNA are mai multe obiecții la legea privind compensarea tarifelor la gaz

Experții Centrului Național Anticorupție (CNA) au identificat posibilele riscuri de corupție în promovarea unor proiecte de legi care au ajuns în această săptămână la CNA pentru expertizare. Totuși, există și câteva legi, care în opinia experților CNA, se încadrează în câmpul legal.

Astfel, în raportul de expertiză a CNA pe marginea legii privind compensarea tarifelor la gazele naturale utilizate de consumatorii gospodăriilor casnice se arată că acesta nu este în concordanță cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal. În proiect nu este clar stipulat dacă există mijloace financiare disponibile de fi alocate pentru implementare.

„Chiar dacă proiectul a fost elaborat ca să susțină societatea în situația de criză, cauzată de creșterea tarifului la gaze, acesta nu este în concordanță cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal”, menționează CNA.

În același timp, proiectul nu reglementează instituția responsabilă pentru stabilirea cuantumului corect al compensațiilor. Prin urmare, Centrul recomandă reexaminarea proiectului, inclusiv cu stabilirea perioadei exacte de implementare a legii și a procedurii clare de alocarea a mijloacelor financiare.

Din analiza anticorupție a proiectului care vine să modifice legea procuraturii, se constată că acesta poate admite abuzuri, în funcție de interesul urmărit de responsabilii de implementare.

„Experții CNA atenționează că, caracterul ambiguu al proiectului de lege ar putea face imposibilă tragerea la răspundere a factorilor de decizie, acest lucru generând un risc major de abuz de serviciu sau putere”, menționează CNA.

Lipsite de riscuri de corupție s-au dovedit a fi legea privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice și Legea fondurilor, asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022. Și la proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal riscuri de corupţie nu au fost identificate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: