teleradio moldova
ava.md

CNA critică dur proiectul care prevede trecerea sub control parlamentar a Companiei „Teleradio-Moldova”

Excluderea concursului public pentru selectarea directorului general al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova „contravine tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”. Este concluzia inclusă în raportul de expertiză anticorupție al Centrului Național Anticorupție (CNA) pe marginea proiectului de lege cu privire la trecerea sub control parlamentar a TRM și revizuirea modalității de constituire a componenței Consiliului de supraveghere și dezvoltare și Consiliul Audiovizualului, scrie Media Azi.

Inițiativa a fost votată în prima lectură pe 21 octombrie. Potrivit proiectului de lege, deputații propun ca directorul general al furnizorului public național de servicii media să fie desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM. Totodată, autorii vor ca directorul general al TRM să poată fi demis de către parlamentari inclusiv „în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuțiilor sale”. De asemenea, legiuitorii propun ca mandatul actualilor membri ai CS, al directorului general și adjuncților TRM să înceteze de drept la data intrării în vigoare a inițiativei.

În avizul CNA se menționează însă că implementarea prevederilor propuse pot „determina manifestări de corupție admise de către agenții publici responsabili de evaluarea și desemnarea candidaților la funcția de director general al furnizorului public național de servicii media”. În opinia experților CNA, modificările propuse „contravin tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”, în contextul în care, potrivit legii integrității, „recrutarea și promovarea agențiilor în cadrul entităților publice se efectuează prin concurs public, conform criteriilor transparente și obiective în bază de merit, calificare profesională, capacitate, competență și integritate profesională”.

„Totodată, numirea directă a directorului general de către Parlament, în lipsa unui concurs public, va fi lipsită de transparența necesară procesului, determinând desfășurarea procesului într-un cadru obscur atât în ceea ce privește accederea nemijlocită în statutul de candidat, cât și procedura administrativă nemijlocit realizată”, scrie în avizul CNA.

Reprezentații CNA recomandă revizuirea normei propuse și reglementarea procedurii de concurs public pentru ocuparea funcției.

Experții CNA au obiecții și în raport cu sintagma „care trebuie să fie integri” cu privire la calitatea membrilor CA și CSD. În opinia lor, în contextul dat, sintagma menționată „are mai mult caracter declarativ, or autorul nu stabilește cum va fi evaluat aspectul dat, aceasta devenind o prerogativă a evaluatorului”. CNA recomandă stabilirea modalităților de justificare a integrității candidatului (cum ar fi, de exemplu, certificatul de integritate).

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală în cadrul ședinței Parlamentului din 4 noiembrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: