Cod galben de înghețuri, în toată Moldova. Ce temperaturi prognozează meteorologii
Full Article 2 minutes read

Cod galben de înghețuri, în toată Moldova. Ce temperaturi prognozează meteorologii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis luni, 22 aprilie, o nouă avertizare – Cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării, de această dată. Alerta meteo va intra în vigoare pe data de 23 aprilie.  

Potrivit meteorologilor, înghețuri se prevăd în orele nocturne și ale dimineții.

Pe arii extinse, la suprafața solului vor fi înregistrate temperaturi de -1 și -3°C. Izolat, în aer, termometrele vor indica temperaturi de -1 și -2°C.

Cod galben de înghețuri, în toată Moldova. Ce temperaturi prognozează meteorologii

Înghețurile – risc pentru culturi. Cum le protejăm

Ministerul Agriculturii avertizează că coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetație a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. Potrivit specialiștilor, cei mai expuși pericolului sunt pomii de cais, piersic, vișin, cireși, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Potrivit specialiștilor, culturile de câmp, sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă față de îngheț.

Ministerul precizează că plantațiile pot fi protejate în aceste zile prin fumigații, încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald, prin ventilarea aerului sau prin măsuri agrotehnice, care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafața solului.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a reiterat în context necesitatea asigurării riscurilor de producție în agricultură. Amintim că statul subvenționează cu 70% din costul primei de asigurare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: