Cu ce poți să te ocupi atunci când, din cauza coronavirusului, s-au închis toate restaurantele, cafenelele, muzeele, cinematografele și sălile de concert din țară? În condiții de pandemie, multe servicii online au decis să ofere abonamente gratuite temporare pentru cei care sunt în carantină și nu știu cum să-și petreacă serile. Unde puteți viziona filme, cum puteți ajunge în muzee și ce ați putea învăța stând acasă – aflați despre toate acestea din prezentarea NM.
Ce puteți asculta
Portalul instructiv Arzamas a deschis, până la 15 aprilie, abonare gratuită la postul său de radio. La „Radio Arzamas” puteți găsi cursuri noi despre „Ulise” și Antichrist și „Camera copiilor” cu povești și legende despre orașele antice. Apropo, în „Camera copiilor” este un podcast actual despre cum îți poți învinge frica. De asemenea, acolo sunt accesibile toate cursurile, podcasturile și alte materiale audio care s-au publicat vreodată pe acest portal. Codul promoțional este КАРАНТИН (CARANTINĂ). El trebuie introdus pe această pagină în browser de pe un dispozitiv mobil.
Opera de la Viena, care s-a închis din cauza coronavirusului, transmite zilnic, gratuit, spectacolele sale de operă și balet. Transmisiunile încep la ora 18:00 ora locală (ora 19:00 în Moldova) și fiecare este accesibilă timp de 24 de ore. Transmisiunile vor apărea pe o platformă separată. Pentru a le putea viziona, trebuie doar să vă înregistrați.
Și Filarmonica din Berlin este închisă în carantină. În schimb, și-a deschis, gratuit, „sala digitală”. Invitația va fi valabilă timp de 30 de zile. Ea poate fi activată până la 31 martie. Filarmonica din Berlin este cunoscută ca una dintre cele mai bune orchestre din Europa. În arhiva sălii digitale sunt înregistrările concertelor din perioada 1966-2020.
Concertele online vor fi acum accesibile și la The Metropolitan Opera din New York. În timpul apropiat, vor fi difuzate „Carmen”, „Traviata”, „Evghenii Oneghin” și alte opere clasice.
Și interpreții contemporani sunt nevoiți să găsească o soluție în situația creată. Formația Bi-2, de exemplu, a decis să organizeze în locul turneelor anulate un concert online la 20 martie, ora 19:00 ora Moscovei (18:00 ora Moldovei). Formația a promis că va comunica mai târziu, pe Instagram, detalii despre locul unde va avea loc transmisiunea.
Ce puteți viziona
Cinematograful online Kinopoisk HD și-a lansat un abonament gratuit până la sfârșitul lunii aprilie pentru toți cei care încă nu și l-au activat. Abonamentul poate fi activat doar pe această pagină, prin codul promoțional POKAVSEDOMA. Menționăm că promoția este accesibilă doar pentru IP din Rusia.
Centrul de film documentar din Moscova și-a anulat toate proiecțiile din cauza carantinei. În schimb, filmele din repertoriul său au apărut pe platforma online Nonfiction.film. Pot fi vizionate online filmele «Русские грузины. Фильм первый» („Georgienii ruși. Filmul întâi”) de Leonid Parfionov, «Варда глазами Аньес» („Varda în viziunea Agnès”) al noii legende franceze Varda Agnès, «Хроники ртути» („Cronicile mercurului”), «Сорокин Трип» („Călătoria lui Sorokin”) și alte pelicule. În primele zece zile, toate acestea pot fi vizionate gratuit. Pe această platformă mai sunt multe alte pelicule documentare despre pictori, cultura contemporană și istorie.
Și cinematograful online Premier și-a lansat accesul liber pentru toți doritorii. În perioada carantinei, aici sunt accesibile, gratuit, filme, seriale și emisiunile posturilor de televiziune ale studiourilor „Gazprom-media”. Ce-i drept, acestea ar putea fi potrivite pentru cei care preferă filme comerciale și seriale rusești.
Ce puteți învăța
Cea mai cunoscută platformă online pentru studii, Coursera, și-a lansat accesul gratuit la cursurile sale. Ce-i drept, această promoție este destinată în special studenților de la universitățile partenere. Dacă o universitate este înregistrată pe această platformă, toți studenții săi pot accesa gratuit cursurile. Acțiunea va fi valabilă până la 31 iulie. Aici sunt plasate peste 3800 de cursuri pentru 400 de specializări. Pentru a le parcurge, trebuie doar să vă înregistrați.
Ce puteți citi
Cărțile vor fi accesibile până la sfârșitul lunii aprilie. Ele pot fi copiate accesând site-ul «Альпина.Книги» („Alpina.Cărți”) ori instalând aplicația (Android, IOS). Acolo trebuie să vă înregistrați și să introduceți codul promoțional GIFT_STAYHOME. Puteți citi cărțile direct de pe aplicație, pe site ori le puteți copia într-o colecție proprie.
Pentru utilizatorii serviciului Bookmate.ru acum sunt accesibile gratuit cărți despre cultura contemporană ale editurii Muzeului de Artă Contemporană „Garaj”. În colecție sunt lucrări semnate de Pavel Pepperstein, Viktor Pivovarov, Erik Bulatov.
În ce excursii puteți „merge”
Un proiect turistic local organizează, împreună cu o agenție de turism, o excursie virtuală gratuită cu un ghid real, prin Orheiul Vechi. Transmisiunea va fi lansată la 18 martie, ora 11:00. Călătorul și ghidul Fiodor Evstigneev va povesti și va prezenta cele mai interesante lucruri de la Orheiul Vechi. Transmisiunea se va face pe această pagină.
Bonus. De asemenea, puteți profita de tururile virtuale ale celot mai mari muzee de artă din lume. Astfel, puteți ajunge la Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul, unde veți vedea lucrări ale artiștilor din toată lumea.
Și Muzeul lui Van Gogh din Amsterdam are o pagină online, unde puteți afla mai multe lucruri despre viața pictorului și despre cărțile pe care el le-a citit.
Și celebra Galerie Uffizi din Florența permite vizionarea colecției sale online.
Puteți să vă plimbați online și prin colecția Muzeului Guggenheim din New York. În rolurile principale – arta contemporană.
O galerie online este și la Muzeul Metropolitan din New York. Acolo găsiți de toate – de la Picasso și Bruegel până la colecții de epocă Dior.