Andrei Mardari / NewsMaker

Codul urbanismului și construcțiilor, aprobat. Spînu: „Va preveni interpretarea abuzivă a prevederilor legale”

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Codul Urbanismului și Construcțiilor (CUC). Acesta va reglementa toate ariile conexe domeniului – de la amenajarea teritoriului, autorizarea și executarea lucrărilor de proiectare și construcție, până la controlul calității lucrărilor.

Potrivit Guvernului, noul Cod vine să soluționeze mai multe probleme esențiale ce țin de legislația în domeniu și să prevină, de asemenea, interpretarea abuzivă a prevederilor legale. Astfel, conform sursei citate, în urma aprobării Codului Urbanismului și Construcțiilor va fi anulat conceptul de autorizare tacită, în temeiul căruia au fost comise un șir de încălcări în domeniu.

De asemenea, va fi simplificată procedura de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire/desființare, în cazul localităților cu o populație de până la 3000 de locuitori. De procedura simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități – estimativ 1,5 milioane de locuitori.

În același timp, va fi stabilit statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu și va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor.

În plus, Codul prevede extinderea listei lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizație de construire. Totodată, certificatul de urbanism și autorizația de construire/desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de către instituția din subordinea organului central de specialitate.

„Aprobarea Codului va reduce o serie de acțiuni infracționale întâlnite frecvent, cum ar fi: construirea pe terenuri pentru care nu se deține dreptul de proprietate, modificarea construcțiilor prin acțiuni care pot pune în pericol viața oamenilor sau mediul înconjurător, întocmirea ori semnarea proiectelor pentru construcție de către persoane care nu dețin acest drept”, a menționat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alex Roitman/Facebook

Complexul rezidențial din Israel în care locuia ambasadorul R. Moldova, avariat după un atac iranian cu rachetă

Complexul rezidențial din Israel în care închiria un apartament ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a fost avariat în urma unui atac aerian iranian. Informația a fost confirmată de diplomat pe 14 iunie, pe Facebook.

Confirm că complexul rezidențial în care închiriam apartamentul cu o cameră în Israel a avut de suferit de pe urma atacului cu rachetă balistică. Am urmat instrucțiunile de siguranță și am părăsit locul respectiv după ce s-a încheiat atacul iranian”, a comunicat Alexandr Roitman.

Facebook/Alex Roitman

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Totodată, acesta a dezmințit informațiile apărute pe unele canale de Telegram despre faptul că sediul ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv ar fi fost lovit de rachetă balistică.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: