Comisar european: UE nu va avea deloc nevoie de Sputnik V
Full Article 2 minutes read

Comisar european: UE nu va avea deloc nevoie de Sputnik V

Uniunea Europeană (UE) nu are nevoie de vaccinul rusesc anti-Covid-19 Sputnik V şi ar putea atinge o imunitate colectivă – până la 14 iulie – cu vaccinurile disponibile, dacă programul livrării acestor vaccinuri ar fi respectat. Declarația a fost făcută decătre comisarul european însărcinat cu piaţa comună Thierry Breton, relatează Reuters.

”Nu vom avea absolut deloc nevoie de Sputnik V (…) şi nici de alte vaccinuri”, a declarat duminică, la postul francez naţional de televiziune TF1, comisarul francez și a precizat că este necesar ca cele utilizate din prezent să fie produse şi administrate în masă.

Oficialul european și-a exprima speranța că până în iulie se va obține o imunitate la nivelul continentului.

”În prezent, avem în mod clar capacitatea de a livra 300 până la 350 de milioane de doze (de vaccin împotriva covid-19) până la sfârşitul lui iunie şi, iar până la (Ziua Naţională a Franţei, la) 14 iulie (…) avem posibilitatea să atingem o imunitate la nivelul continentului”, apreciază Breton.

Drept reacție, producătorul Sputnik V a pus la îndoială necesitatea obținerii autorizației din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

”Dacă este o poziţie oficială a UE, vă mulţumim că ne-aţi informat că nu e niciun motiv să cerem aurtorizarea EMA, din cauza prejudecăţilor voastre politice. Vom continua să salvăm vieţi în alte ţări”, a scris producătorul rus al Sputnik V pe Twitter.

***

La începutul lui martie, producătorul vaccinului Sputnik V a pretins scuze publice din partea reprezentantei EMA, Christa Wirthumer-Hoche, care a comprat preparatul cu ruleta rusească.

De precizat că două state ale UE – Ungaria și Slovacia au aprobat utilizarea serului Sputnik V, fără să aștepte permisiunea EMA. În total, preparatul a fost aprobat în peste 50 de state.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: