Comisia de la Veneția a analizat proiectele de legi ce vizează activitatea SIS. Musteața: „O opinie extrem de importantă”
Full Article 3 minutes read

Comisia de la Veneția a analizat proiectele de legi ce vizează activitatea SIS. Musteața: „O opinie extrem de importantă”

Comisia de la Veneția a analizat noul pachet legislativ din Republica Moldova prin care autoritățile de la Chișinău vor să întărească Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Comisia a criticat unele aspecte ale modificărilor legislative. În special, Comisia s-a referit la „împuternicirile nelimitate acordate directorului SIS de a aproba în mod direct o gamă largă de intervenții, care încalcă în mod clar drepturile fundamentale, contrare statutului de drept”.

Ce spune Comisia de la Veneția

Comisia consideră că noile amendamente conferă SIS „competențe mari și vagi, fără explicații cu privire la consecințele sau sancțiunile lor juridice”.

O preocupare deosebită a Comisiei se referă la „lipsa unei distincții clare între activitățile desfășurate în cadrul măsurilor de securitate și în contextul unei anchete penale”.

De asemenea, Comisia de la Veneția a anunțat despre riscul subordonării directorului SIS puterii politice.

După cum a menționat Comisia, „multe prevederi ale proiectelor de lege cu privire la SIS – sunt vagi și neclare” și pot fi interpretate „și să se depășească cu mult sfera competențelor SIS în domeniul securității naționale”.

Ce spune SIS

Reprezentanții SIS menționează că directorul instituției Alexandru Musteața a fost prezent la cea de-a 134 sesiune plenară a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

Se precizează că directorul SIS „a expus argumentele instituției referitor la proiectele de legi și a susținut un schimb de opinii cu membrii Comisiei”.

În intervenția sa, Musteața a spus că „Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid, non-convențional, ceea ce impune și o abordare neconvențională”.

„De asemenea, a fost evocat faptul că proiectele de legi au fost elaborate în reflecția prevederilor art. 8(2) și art. 15 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care menționează despre dreptul statelor de a-și construi un sistem de securitate bazat pe principiul proporționalității și sub control judiciar. Un alt element important este dezvoltarea unui sistem de control ex-post al activității contrainformative ca și răspuns la recomandările Comisiei”, relatează reprezentanții SIS.

La fel Musteața a menționat că opinia Comisiei este „extrem de importantă pentru construcția și asigurarea unui echilibru între securitatea cetățenilor și drepturile fundamentale ale acestora”.

„Urmare a avizului Comisiei de la Veneția, SIS de comun cu Parlamentul va ajusta proiectele vizate în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată”, se arată în declarația SIS.

***

Amintim că pe 13 februarie 2023, șefa statului Maia Sandu a spus că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare „pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”. În cadrul unor declarații de presă, Maia Sandu a vorbit despre planurile unor grupări de destabilizare a situației din Moldova.

„Toți cei care participă la astfel de acțiuni și cei care îi protejează trebuie să fie trași la răspundere”, a menționat șefa statului. „Cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional. Încercările Kremlinului de a aduce violențele în țara noastră nu vor reuși”, a menționat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: