Comisia de la Veneția s-a expus asupra proiectelor de modificare a Constituției. Care este opinia experților
Full Article 2 minutes read

Comisia de la Veneția s-a expus asupra proiectelor de modificare a Constituției. Care este opinia experților

Proiectele de modificare a Constituției cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea „consolida independența și eficacitatea sistemului judiciar”. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat al Comisiei de la Veneția, astăzi, 22 iunie. După operarea modificărilor, experții propun schimbarea parțială a componenței CSM.

Comisia de la Veneția a salutat faptul că numărul membrilor CSM va fi stabilit în Constituție. Astfel, pe lângă ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție, care sunt membri ai CSM, vor fi selectate alte 12 persoane. Șase membri vor fi selectați din rândul judecătorilor la adunarea generală a judecătorilor, iar restul vor fi aleși de deputați din rândul profesorilor de drept.

De asemenea, experții au recomandat să fie indicat în Constituție că membrii CSM pot fi rechemați dacă au comis încălcări disciplinare grave sau au primit o sentință definitivă într-un dosar penal.

Totodată, Comisia de la Veneția propune ca după operarea modificărilor la Constituție să fie realeși membrii CSM din rândul profesorilor de drept conform noii proceduri.

„Comisia și Direcția pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei nu au niciun motiv să se îndoiască de calificările profesionale ale profesorilor de drept desemnați în martie 2020. Astfel, aceștia ar putea avea posibilitatea de a solicita din nou, iar acest lucru ar trebui indicat în dispoziția tranzitorie”, se anunță în aviz.

Comisia de la Veneția mai notează faptul că ministrul Justiției al Republicii Moldova a solicitat acest aviz la 5 iunie 2020, în urma revizuirii proiectelor de modificări ca urmare a consultărilor cu membrii CSM, reprezentanți ai partidelor politice și ai organizațiilor societății civile.

Proiectele de modificări vor fi înaintate Curții Constituționale pentru aviz până la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, iar Parlamentului – în luna iulie. Potrivit Ministerului Justiției, modificările vor putea fi adoptate până la începutul anului 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: