frontnews.eu

Comisia de la Veneția s-a expus asupra proiectelor de modificare a Constituției. Care este opinia experților

Proiectele de modificare a Constituției cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea „consolida independența și eficacitatea sistemului judiciar”. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat al Comisiei de la Veneția, astăzi, 22 iunie. După operarea modificărilor, experții propun schimbarea parțială a componenței CSM.

Comisia de la Veneția a salutat faptul că numărul membrilor CSM va fi stabilit în Constituție. Astfel, pe lângă ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție, care sunt membri ai CSM, vor fi selectate alte 12 persoane. Șase membri vor fi selectați din rândul judecătorilor la adunarea generală a judecătorilor, iar restul vor fi aleși de deputați din rândul profesorilor de drept.

De asemenea, experții au recomandat să fie indicat în Constituție că membrii CSM pot fi rechemați dacă au comis încălcări disciplinare grave sau au primit o sentință definitivă într-un dosar penal.

Totodată, Comisia de la Veneția propune ca după operarea modificărilor la Constituție să fie realeși membrii CSM din rândul profesorilor de drept conform noii proceduri.

„Comisia și Direcția pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei nu au niciun motiv să se îndoiască de calificările profesionale ale profesorilor de drept desemnați în martie 2020. Astfel, aceștia ar putea avea posibilitatea de a solicita din nou, iar acest lucru ar trebui indicat în dispoziția tranzitorie”, se anunță în aviz.

Comisia de la Veneția mai notează faptul că ministrul Justiției al Republicii Moldova a solicitat acest aviz la 5 iunie 2020, în urma revizuirii proiectelor de modificări ca urmare a consultărilor cu membrii CSM, reprezentanți ai partidelor politice și ai organizațiilor societății civile.

Proiectele de modificări vor fi înaintate Curții Constituționale pentru aviz până la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, iar Parlamentului – în luna iulie. Potrivit Ministerului Justiției, modificările vor putea fi adoptate până la începutul anului 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

În Moldova se așteaptă temperaturi caniculare și ploi puternice. Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

Pe teritoriul Republicii Moldova se așteaptă temperaturi săptămâna viitoare, între 14 și 20 iulie. Cu toate acestea, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea s-ar putea răcori în a doua jumătate a săptămânii, iar în unele regiuni s-ar putea înregistra ploi torențiale cu descărcări electrice.

În nord țării, mercurul din termometre va indica +29°C în timpul zilei, iar noaptea temperatura aerului va coborî până la +17°C. Aici, potrivit prognozelor, se așteaptă ploi puternice miercuri, 16 iulie. Până în weekend, acestea se vor opri.

În raioanele centrale și în Chișinău, săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi de până la 31°C pe timp de zi. Iar în perioada nocturnă valorile termice vor indica aproximativ +18°C. În prima jumătate a săptămânii, meteorologii prognozează cer variabil. Până joi, acesta se va transforma în averse cu descărcări electrice, iar spre weekend cerul se va însenina din nou.

La sud, pe timp de zi, temperaturile vor urca până la +33°C. Noaptea se vor înregistra în jur de +22°C. Conform meteorologilor, în această regiune furtunile și ploile sunt așteptate vineri, 18 iulie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: