Comisia pentru Situații Excepționale instituie stare de alertă în sectorul gazelor din Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Comisia pentru Situații Excepționale instituie stare de alertă în sectorul gazelor din Republica Moldova

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a instituit stare de alertă în sectorul gazelor naturale din Republica Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSE din 8 august. 

În contextul informațiilor prezentate de către Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja), CSE a decis să ia măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării. Membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, se arată într-un comunicat publicat de Guvern.

Precizăm că, pe 6 august, armata Ucrainei, care de peste doi ani se confruntă cu invazia rusă, a intrat în regiunea Kursk, Federația Rusă. Aceasta a preluat controlul asupra mai multor localități, printre care și Sudja, unde se află o stație de măsurare a gazelor cu denumire omonimă. Prin stația „Sudja” este furnizat gazul rusesc în mai multe țări din Europa, inclusiv Moldova.

Pe fundalul capturării de către armata ucraineană a stației de măsurare a gazelor „Sudja”, prețul gazului în Europa a crescut cu 5% și s-a ridicat la 442,45 USD per 1 mie de metri cubi. Pe 8 august, Interfax a scris că fluxul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina este în scădere pe fondul tensiunilor din zona conductei. S-ar fi redus cu 12% față de nivelul obișnuit. 

În acest context, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că va propune CSE declararea stării de alertă în sectorul gazelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: