Compania care urma să furnizeze gaz la tarif de nici 12 lei amenință cu retragerea forțată din Moldova și acuză ANRE de decizii inechitabile
Full Article 3 minutes read

Compania care urma să furnizeze gaz la tarif de nici 12 lei amenință cu retragerea forțată din Moldova și acuză ANRE de decizii inechitabile

Compania de distribuție a gazelor naturale Rotalin Gaz acuză Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) și Energocom de „discriminare” față de furnizorii privați. Într-o declarație oficială, Rotalin Gaz a anunțat că s-a adresat Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) cu solicitarea de a obliga Energocom să vândă gaze companiei în aceleași condiții ca și MoldovaGaz. În caz contrar, întreprinderea privată amenință că va părăsi piața moldovenească.

Rotalin Gaz a declarat că a cerut CSE să oblige Energocom să le vândă gaze în aceleași condiții ca și MoldovaGaz.

Această cerere a rămas fără răspuns, Energocom continuând să furnizeze exclusiv Moldovagaz SA, demonstrând o părtinire clară și o discriminare față de furnizorii privați precum Rotalin”, a precizat compania.

Compania a remarcat că ANRE a impus în 2018 obligația serviciului public furnizorilor privați de a furniza gaze la prețurile reglementate consumatorilor, „dar nu a oferit niciun mijloc pentru a-și executa această obligație și nici un mecanism de compensație a pierderilor”.

Mai mult ca atît, ANRE fără argumente justificate nu permite unui astfel de furnizor să iasă din această obligație, determinând compania noastră la insolvență. Acțiunile ANRE subminează principiile pieței libere și contravin angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova de a promova o piață competitivă și transparentă a gazelor naturale”, a comunicat întreprinderea.

Compania susține că poate furniza gaze la prețuri nereglementate mai accesibile „decât își poate permite Moldovagaz în prezent”, însă autoritățile împiedică acest lucru.

Rotalin este, de asemenea, profund îngrijorat de acțiunile recente ale Guvernului Republicii Moldova și ale ANRE care împiedică liberalizarea pieței. De remarcat printre acestea este Decretul din 30 mai 2023 care impune în mod singular o „taxă de ieșire” clienților Moldovagaz SA, restricționând consumatorii să opteze pentru furnizori alternativi. Aceste mișcări, împreună cu recentele decizii tarifare ale ANRE, fac obiectivul transparent – de a împiedica concurența față de Moldovagaz, dăunând în cele din urmă consumatorilor moldoveni și încălcând angajamentele internaționale ale Republicii Moldova în calitate de candidat la UE și semnatar al Tratatului privind Comunitatea Energetică”, se arată în declarație.

Rotalin Gaz a declarat că, în cazul în care solicitarea companiei nu va fi îndeplinită, ar putea fi „forțată” să se retragă de pe piața din Republica Moldova.

NM a solicitat un comentariu de la ANRE în legătură cu acuzațiile Rotalin Gaz. Deocamdată însă nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, la începutul lunii septembrie, ANRE a stabilit tariful la gaze pentru clienții Rotalin Gaz la 11,71 lei pe metru cub (inclusiv TVA). Rotalin Gaz nu este de acord cu acest tarif și solicită eliberarea companiei de obligația de a furniza gaze consumatorilor la tarife fixe. Compania nu a fost de acord cu decizia și a cerut un tarif de 16,70 lei (fără TVA) pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă presiune (la acestea sunt racordați consumatorii casnici). Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: