Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) susține că mai mulți șoferi care au participat la protestul organizat pe 22 iulie în fața Delegației UE au fost sancționați contravențional de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) pentru blocarea circulației rutiere. Transportatorii resping acuzațiile și susțin că manifestația a fost autorizată, iar ocuparea parțială a carosabilului era menționată în declarația prealabilă depusă la autorități, în conformitate cu Legea privind întrunirile.
Reprezentanții APOTA acuză INSP de acțiuni abuzive și afirmă că sancțiunile aplicate șoferilor reprezintă un mijloc de intimidare, ca urmare a pozițiilor critice exprimate în cadrul protestelor anterioare. Asociația anunță că va ajuta șoferii să conteste amenzile în instanță, va sesiza procuratura și va informa misiunile diplomatice acreditate la Chișinău. Totodată, APOTA anunță că ia în calcul organizarea unor proteste în fața sediilor MAI, INSP și IGP.
Solicitată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a INSP, Ionela Dosca-Juncă, a declarat pentru NewsMaker că „orice cetățean are dreptul să protesteze în limitele legii, fără a leza drepturile altora”.
„Blocarea intenționată a unei artere de circulație de către șoferii de microbuze, a dus la perturbarea traficului, în detrimentul celorlalți cetățeni, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului menționat mai sus. Regulamentul circulației rutiere impune responsabilitate, iar cei care încalcă prevederile sunt pasibile de răspundere contravențională. Conducătorii auto au fost sancționați conform art. 225(1) Cod Contravențional al RM. Respectarea legii este esențială pentru a asigura un echilibrul între drepturi și responsabilități”, a declarat Ionela Dosca-Juncă pentru NM.
Amintim că transportatorii au cerut, pe 22 iulie, în fața sediului Delegației UE la Chișinău, ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.
Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Delegației Uniunii Europene la Chișinău au precizat că instituția rămâne deschisă la dialog cu APOTA și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!