NewsMaker

Compensațiile pentru lumină vor fi incluse în facturi. Buzu a explicat suportul din banii UE

Compensațiile pentru energia electrică, din banii oferiți de Uniunea Europeană, se vor regăsi în facturi. Suportul va fi acordat începând cu luna februarie și se va reflecta în facturile care vor veni în martie. În continuare, consumatorii vor beneficia de compensații în numerar doar pentru încălzire și în cazul în care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md. „Dacă pentru ianuarie, o pensionară a primit o compensație de 1200 de lei… 1000 de lei se referă la compensația pentru încălzire, iar 200 de lei – la electricitate. Deci, pensionara în cauză va primi în următoarea lună 1000 de lei pentru încălzire, iar compensația de 200 de lei pentru electricitate va fi reflectată în factură”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. 

Începând cu 10 februarie sunt disponibile compensațiile în numerar pentru luna ianuarie pentru consumatorii casnici care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md. „Avem o singură plată, dar două compensații”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, adăugând că este vorba de compensația pentru încălzire și pentru electricitate.

În lunile următoare, compensația la electricitate se va regăsi în factură. Compensațiile vor fi acordate din banii oferiți de Uniunea Europeană. De compensații vor beneficia toate gospodăriile.

„Guvernul, cu suportul Uniunii Europene, va acoperi creșterea de tarif pentru absolut toate familiile din Republica Moldova, indiferent de faptul că s-au înscris sau nu în sistemul de compensații, pentru primii 110 kw de electricitate consumați. Acest suport va fi oferit tuturor familiilor în factură începând cu luna februarie. Asta înseamnă că facturile care vor veni pe luna februarie în luna martie deja vor reflecta acest suport”, a comunicat ministrul în timpul unei conferințe de presă din data de 11 februarie.

În numerar va fi acordată doar compensația pentru încălzire pentru consumatorii casnici care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md.

„Pentru beneficiarii de compensații, în continuare – atât pentru luna februarie și luna martie, aceștia vor beneficia de compensația pentru încălzire. Compensația pentru electricitate va fi oferită în factură. Ca să dau un exemplu: dacă pentru luna ianuarie, o pensionară a primit o compensație de 1200 de lei… compensația de 1000 de lei se referă la compensația pentru încălzire, iar compensația de 200 de lei – la acoperirea acelei creșteri de tarif pentru electricitate. Deci, pensionara în cauză va primi în următoarea lună compensația de 1000 de lei pentru încălzire iar compensația de 200 de lei pentru electricitate va fi reflectată în factură”, a precizat ministrul.

Întrebat de ce s-a ales plata în factură, Buzu a răspuns: „Noi pentru acele familii care s-au înscris în sistemul de compensații avem toate datele necesare: numărul de membri, datele cu privire la opțiunea de plată, fie că primesc pe cardul bancar, social sau merg să ridice compensația la poștă. Pentru celelalte familii care nu s-au înscris nu avem asemenea date. (…) Noi nu vrem să punem această presiune birocratică pe toate familiile din Republica Moldova, să se înscrie, să ne ofere aceste date. Noi vrem să ne asigurăm că acest suport este oferit tuturor familiilor cât mai rapid posibil”.

Potrivit lui Buzu, pentru familiile care nu vor dori să beneficieze de compensații la electricitate va fi pusă la dispoziție o metodă „pentru ca să poată să anunțe furnizorul că nu doresc să beneficieze de acest suport”.

Întrebat care va fi tariful final în cazul în care o gospodărie va consuma doar 110 kw de electricitate, ministrul a răspuns: „Deci tariful pentru electricitate, dacă o familie va avea un consum de până la 110, va fi neschimbat. Va fi cel din decembrie 2024”.

***

Amintim, pe 4 februarie 2025, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat un pachet de ajutor financiar pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. Acesta prevede inclusiv un suport în valoare de 250 de milioane de euro pentru malul drept. S-a anunțat că 151 de milioane de euro din totalul celor 250 de milioane vor fi direcționate pentru compensații la energia electrică pentru „toată populația Republicii Moldova”. Acestea vor fi acordate până în luna decembrie 2025. Fiecare gospodărie va achita primii 110 Kwh din factură la prețul de până la scumpiri – cel din decembrie, iar restul – la prețul actual. Detalii AICI.

Menționăm, în luna decembrie 2024, consumatorii casnici deserviți de către Premier Energy achitau pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif. Acesta a intrat în vigoare pe 10 ianuarie. Noul preț este 4 lei și 10 bani/kWh (fără TVA).

În luna decembrie 2024, consumatorii din nordul Moldovei deserviți de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” achitau 2 lei și 84 bani/kWh pentru lumină. Noul tarif, care a intrat în vigoare pe 10 ianuarie 2025, este 4 lei și 68 de bani/kWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: