TV8

Complicele lui Ghenadie Tanas, șeful de la CNA, a fost plasat în arest preventiv

Complicele șefului suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție,  Ghenadie Tanas, a fost plasat în arest preventiv la insistența procurorilor anticorupție. Informația a fost confirmată pe 3 februarie de Procuratura Anticorupție.

Potrivit Procuraturii, pe 2 februarie 2022, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul procurorului anticorupție și au dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința unui complice a șefului suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, învinuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii de practicare ilegală a activității financiare, îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Anterior, demersul procurorilor anticorupție de aplicare a arestului preventiv, pe un termen de 30 zile, a fost respins ca fiind „neîntemeiat” de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Atunci, procurorii anticorupție au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău încheierea magistraților.

Este de menționat că reținerea și înaintarea demersului de aplicare a măsurii preventive în privința complicelui vizat în această cauză penală au fost determinate de comportamentul și conduita de influențare a stabilirii adevărului de către acesta, ori, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație pe caz, s-a stabilit interacțiunea constantă (zilnică) cu celelalte persoane bănuite pe caz, inclusiv în momentul reținerii, acesta fiind stabilit la periferia orașului Ungheni într-o discuție privată cu un alt bănuit pe caz”, au subliniat procurorii.

În afară de aceasta, Procuratura Anticorupție menționează că privarea de libertate a complicelui a mai fost determinată și de influențarea de către acesta a mai multor martori care erau audiați de membrii grupului de urmărire penală, atât preventiv efectuării acțiunilor procesuale de audiere, cât și imediat după audierile lor.

***

Reținerea complicelui a avut loc în data de 19.01.2022, concomitent cu efectuarea perchezițiilor în mai multe locații aparținînd acestuia, dar și la alți subiecți pe caz – domicilii, spații comerciale, automobile, în rezultat fiind ridicate acte și obiecte pertinente stabilirii obiective a circumstanțelor cauzei penale.

În ceea ce îl privește pe Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, în data de 25 ianuarie 2022, acestuia i-a fost înlocuită măsura preventivă arestul la domiciliu cu liberare sub control judiciar.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: