Parlamentul Republicii Moldova

„Ne interesează ca pisica să prindă șoarecii”. Grosu, reacție la nemulțumirea lui Iachimovschi privind dosarul mitei din vamă

Întrebat dacă dosarul mitei din vamă ținea de competența Centrului Național Anticorupție (CNA) sau a Procuraturii Anticorupție, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că „era de competența organelor de drept, care trebuie să combată corupția în acest stat”. „Geloziile unora, că nu era acolo sau era dincolo, pe noi mai puțin ne interesează”, a adăugat el. Menționăm că șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a afirmat că a aflat din presă despre dosar, deși cazul ar fi, potrivit lui, de competența exclusivă a instituției. Totuși, el a precizat că legea permite o excepție.

„Era de competența organelor de drept, care trebuie să combată corupția în acest stat. Acum, geloziile unora că nu era acolo sau era dincolo pe noi mai puțin ne interesează. Pe noi ne interesează ca pisica să prindă șoarecii. Deja înțelegeți fiecare cum vreți”, a comunicat Grosu în timpul unor declarații pentru jurnaliști.

În 2023, s-a decis delimitarea competențelor între Procuratura Anticorupție și CNA în investigarea corupției. Procuratura se ocupă de corupția de nivel înalt, CNA de corupția sistemică, iar corupția mică este investigată de MAI, în cooperare cu CNA.

Amintim că pe 21 mai, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, a declarat că a aflat din presă despre dosarul în care șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, a fost reținut pentru luare de mită, deși dosarele de corupție mare reprezintă o prerogativă exclusivă a PA. Potrivit lui Iachimovschi, „este un caz care, potrivit Codului de procedură penală, este de competența exclusivă a Procuraturii Anticorupție”. Totuși, el a adăugat că „în Codul de procedură penală există o excepție, prin care procurorul general poate să nu transmită un dosar Procuraturii Anticorupție, dar să-l transmită altei instituții”.

***

Pe lângă șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, a fost reținut și un broker vamal. Reținerea a fost anunțată pe 21 mai de reprezentanții CNA, iar acțiunea a fost desfășurată în comun cu procurorii municipiului Bălți. Cei doi reținuți, împreună cu alte persoane, ar fi primit peste 40.000 de dolari. Potrivit CNA, banii erau destinați „pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație”.

Pe 22 mai, CNA a anunțat o nouă reținere în acest dosar. Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, care a fost plasat în arest preventiv pentru 72 de ore.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Studenții fac practică în condiții anti-sanitare? Ministerul Educației a solicitat explicații de la USM

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a solicitat explicații de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) cu privire la hotărârea de trimite studenții Facultății de Biologie și Geoștiințe din anul I să facă practica de vară la baza din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații despre condițiile nepotrivite în care locuiesc studenții acolo.

Ministerul a solicitat de urgență conducerii USM explicații de la administrația instituției privind decizia de a desfășura practică la această bază, în condițiile în care universitatea dispune de suficiente cămine decente și laboratoare în Chișinău. Ministerul își reafirmă angajamentul de a colabora cu instituțiile de învățământ superior pentru a asigura condiții sigure și decente pentru toți studenții”, a transmis MEC într-un comunicat.

Precizăm că, anterior, studenți din anul I Facultatea de Biologie și Geoștiințe a USM s-au plâns în presă pe condițiile precare în care trebuie să locuiască pe durata stagiului de practică la baza de practică din Bădragii Vechi. Aceștia au relatat că sunt nevoiți să stea câte 3–4 persoane într-o cameră, să doarmă pe paturi de fier, să folosească o baie comună cu apă încălzită de soare și să gătească „în condiții inumane”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: