anticoruptie.md

PA confirmă: Adrian Culai este învinuit într-un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid. Spătaru reia greva foamei?

Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat pe 27 mai, pentru NM, că Adrian Culai, membru al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a colaborat cu ancheta la investigarea schemei prin care oligarhul fugar Ilan Șor finanța ilegal partide, are statut de învinuit într-un dosar penal privind acceptarea finanțării ilicite a unei formațiunii. Între timp, președinta ALDE, Arina Spătaru, care anterior făcuse greva foamei în semn de solidaritate cu colegul său de partid, dar a suspendat-o după discuții cu conducerea PA, a declarat că ia în considerare să reia protestul, fiind nemulțumită de faptul că Culai nu a fost scos de sub acuzare.

Procuratura Anticorupție confirmă că domnul Adrian Culai are, în prezent, calitatea de învinuit într-o cauză penală ce vizează acceptarea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege. La această etapă, având în vedere faptul că urmărirea penală este în curs de desfășurare, nu pot fi oferite informații suplimentare”, a comunicat instituția pentru NM.

Procuratura Anticorupție a mai menționat că nu va comenta declarațiile făcute lidera ALDE, Arina Spătaru, pe marginea cazului lui Adrian Culai, catalogându-le drept „afirmații de ordin politic”. PA a spus că asigură „tuturor părților” garanțiile procesuale și drepturile prevăzute de Codul de procedură penală.

Totodată, menționăm că în cursul zilei de astăzi, doamna Spătaru a revenit în fața sediului instituției pentru a desfășura un protest. Subliniem că la 24.05.2025 dumneaei a fost primită în audiență la Procuratura Anticorupție, în care a fost informată aferent prevederilor procesual-legale care pot fi aplicate de Procuratura Anticorupție în cazurile investigate de finanțare ilicită a partidelor politice și acceptare a finanțarii ilicite. La ora actuală, dumneaei exprimă dezacord aferent prevederilor Codului penal ce ține de acceptarea finanțarii partidelor politice, or Procuratura Anticorupție aplică cu strictețe normele de drept ce reglementează capitolul dat”, a declarat PA.

Amintim că Arina Spătaru a intrat în greva foamei pe 23 mai, în fața Procuraturii Anticorupție, din cauză că Adrian Culai a fost pus sub acuzare într-un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid politic de către Ilan Șor. Politiciana, care a participat la investigarea schemei de finanțare a formațiunilor politice din surse ilicite, sub conducerea organelor de drept, a declarat că a primit „asigurări” de la autorități că toate persoanele care au fost implicate în schemă și vor colabora cu ancheta vor primi statut de martor. Aceasta a înaintat autorităților 4 revendicări, printre care și retragerea statutului de învinuit în cazul lui Culai.

O zi mai târziu, lidera ALDE a anunțat că a avut o discuție cu șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Victor Muntean, în cadrul căreia au fost dezbătute revendicările sale. Totodată, aceasta a precizat că își suspendă acțiunea de protest până pe 26 mai.

Pe 27 mai, Arina Spătaru a publicat un videoclip filmat în fața Procuraturii Anticorupție, în care spune că ia considerare reluarea grevei foamei. Ea a argumentat că autoritățile i-au „ignorat” solicitările, în special cea care ține de scoaterea colegului său de sub învinuire. „Astăzi, la ora 11:00, Adrian Culai a fost invitat la Procuratura Anticorupție, unde în prezența avocatului, în locul unei reevaluări juste a statutului, i s-a propus o așa-zisă împăcare formală, care presupune pedeapsă cu închisoare și suspendare pe o perioadă de ani – n-am să zic termenul, o amendă de mai multe mii unități convenționale și interdicția de a ocupa funcții publice timp de mai mulți ani. Această ofertă, pentru mine, este o insultă”, a menționat politiciana.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Viorel Ursu

Viorel Ursu nu rămâne fără funcție: după rechemarea din SUA, este propus ambasador în Suedia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, pe 9 iulie, Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat candidatura lui Viorel Ursu pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei. Anunțul vine la două săptămâni după ce Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii.

„Comisia politică externă și integrare europeană a legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ pozitiv pentru candidatura agreată a unui nou ambasador al Republicii Moldova. Astfel, Viorel Ursu urmează să fie desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei”, au comunicat reprezentanții Ministerului de Externe.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Viorel Ursu „este un diplomat cu o experiență remarcabilă în afaceri europene, guvernanță democratică și cooperare internațională”. „Sunt convins că va consolida substanțial parteneriatul cu Regatul Suediei, un partener-cheie pentru dezvoltarea țării noastre”, a comunicat Popșoi.

Ministerul de Externe a menționat că Viorel Ursu este diplomat și expert în afaceri europene, cu peste două decenii de experiență în domeniul relațiilor internaționale, dezvoltării democratice și extinderii Uniunii Europene. Anterior, a fost director al Departamentului Europa în cadrul Fundației Open Society din Londra, unde a coordonat programe dedicate bunei guvernări, statului de drept și consolidării societății civile. A activat și ca analist politic senior la Open Society European Policy Institute din Bruxelles, contribuind la formularea politicilor europene pentru vecinătatea estică.

Și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, predând drept internațional și drepturile omului. Este absolvent al Colegiului Europei (Polonia), cu un master în studii europene. Deține diplomă de licență în drept de la Universitatea de Stat din Moldova.

Amintim că, la ședința Guvernului din 24 iunie curent, au fost aprobate mai multe rechemări și numiri în funcții diplomatice. Printre altele, Viorel Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, iar fostul vicepremier Vladislav Kulminski a fost desemnat să preia acest post. Pe 27 iunie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Kulminski în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: