Comunitatea LGBT din Moldova marchează Zilele Internaționale a Coming Out-ului: „Homofobia prosperă în tăcere”
Full Article 2 minutes read

Comunitatea LGBT din Moldova marchează Zilele Internaționale a Coming Out-ului: „Homofobia prosperă în tăcere”

Comunitatea LGBT din Republica Moldova marchează astăzi, 11 octombrie, Ziua Internațională a Coming Out-ului. Centrul de Informații GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile minorităților sexuale, invită societatea în perioada 13-16 octombrie la diferite activități de sporire a vizibilității lesbienelor, gay-lor, bisexualilor și persoanelor transgen din Moldova.

„Coming out-ul este cea mai importantă componentă a întregii activități a Centrului de Informații GENDERDOC-M. Din prima zi de la înregistrarea organizației, fiecare eveniment a devenit un coming out al unor persoane și al Centrului în sine. Azi coming out-ul rămâne parte din activitatea mai amplă a GENDERDOC-M de a se asigura că integrarea comunității în societate are loc cât mai rapid și cu cât mai puține probleme pentru fiecare persoană în parte și comunitatea, în ansamblu”, a declarat Alexei Marcicov, fondatorul Centrului de Informații GENDERDOC-M.

„Ziua Coming Out-ului e un motiv să simțim mândrie pentru această parte din noi care se ascunde în acronimul LGBTQIA+, mândrie și acceptare de sine în loc de rușinea impusă de societate. (…) Da, coming out-ul ne face mai vizibile/i și ne ajută să ruinăm percepțiile mucegăite despre persoanele LGBTQIA+, dar sunt multe alte căi pentru a schimba societatea. În activism este loc pentru fiecare și orice acțiune, și cuvânt rostit împotriva queerfobiei contează”, este de părere Paula Cerescu, coordonatoarea Programului Dezvoltarea Comunității LGBT+.

Zilele Coming Out-ului, ediția 2022, vor fi marcate în Moldova începând cu 13 octombrie. Astfel, pe 13 octombrie, cu începere de la ora 18:30, vor avea loc discuții deschise despre istoria și viitorul mișcării LGBT din Moldova. A doua zi, pe 14 octombrie, cu începere de la ora 16:10, participanții sunt invitați la  Festivalul de film LGBT. Între timp, pe 16 octombrie, între orele 11:00-14:30, este planificat workshop-ul cu tema: „Stereotipuri, prejudecăți și cum să le combateți folosind instrumente audiovizuale”.

Coming out-ul este procesul prin care trec persoanele LGBT+ pentru a-și accepta orientarea sexuală sau identitatea de gen și actul de a vorbi despre această identitate în mod deschis altor persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: