Colaj NM. Sursa foto: Agora

VIDEO „Câți ani ai, *a?”: participantă la marșul LGBT, agresată de tineri cu mască. Poliția și ombudsmanul reacționează

O persoană care a participat la Marșul Pride din 15 iunie a fost lovită cu piciorul după încheierea evenimentului, scrie Agora. Potrivit sursei, care a publicat și un video cu incidentul, cazul a avut loc după ce, între doi tineri cu fețele acoperite și un grup de participanți la marș, ar fi izbucnit un conflict, care a degenerat în violență fizică. Pentru NewsMaker, reprezentanții poliției au declarat că persoanele care ar fi participat la agresarea fizică au fost identificate și urmează să fie audiate.

Potrivit Agora, imaginile video au fost filmate chiar de participanții la marș. În acestea apar doi tineri, iar după un schimb de replici, unul dintre ei lovește cu piciorul o participantă la Marșul Pride. „Câți ani ai, *a?”, a spus unul dintre tineri înainte de aceasta, fiind susținut verbal de celălalt. 

Potrivit sursei, persoana a rămas cu ochiul însângerat. Imediat după incident, care a avut loc pe strada Alexei Șciusev, cei doi tineri au fugit de la fața locului.

Angelica Frolov, activistă și președinta Genderdoc-M, organizație care promovează drepturile comunității LGBT+, a confirmat cazul pe o rețea de socializare. Potrivit ei, deși cei doi tineri aveau fețele acoperite în timpul incidentului, imediat după acesta s-au deplasat la un magazin din apropiere pentru a procura băuturi alcoolice fără mască.

NewsMaker a întrebat reprezentanții poliției dacă au fost sesizați despre acest caz și, eventual, dacă tinerii au fost identificați. „Au fost identificate mai multe persoane care ar fi participat la agresarea fizică a unei persoane care a participat la marș. Aceștia urmează a fi audiați”, a declarat ofițerul de presă la Inspectoratul General al Poliției, Mariana Bețivu.

Menționăm, cu referire la acest caz, că Avocatul Poporului Ceslav Panico a solicitat autorităților competente „să inițieze o anchetă detaliată și transparentă, în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor responsabili, precum și să asigure un climat sigur pentru toți cetățenii, indiferent de convingerile lor”.

***

Amintim că pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+.

În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”.

În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei. După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că peste 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor. Potrivit MAI, grupuri de enoriași care au încercat să forțeze cordonul poliției au fost mobilizate în mod organizat. Ministerul s-a referit și la implicarea unor slujitori ai bisericii „în acțiuni de instigare la confruntare”, menționând că privește acest fapt „cu îngrijorare”. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe”, au comunicat reprezentanții ministerului. 

Mitropolia Moldovei a criticat modul în care sunt reflectate acțiunile bisericii și ale slujitorilor acesteia. Referitor la îmbrâncelile în care a fost implicat și un minor, Mitropolia a afirmat că faptul că bărbatul a ieșit cu copilul său în stradă este „o expresie a prețuirii familiei”.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: